De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van de ActivityPub-plugin gelanceerd en dat betekent dat je je blog nu kunt linken met andere social media, zoals Mastodon. Dit is wat je daaraan hebt.
Het wordt ook wel het fediverse genoemd, wat eigenlijk betekent: dat het een federatie en een universum is: verschillende servers zijn verbonden met elkaar en bij een fediverse gaat het specifiek over sociale netwerken en blogs. Dankzij open netwerkprotocollen communiceren deze servers met elkaar, ondanks dat ze verder natuurlijk vooral software draaien dat volledig op die specifieke app is gericht. Door de toevoeging van dat open protocol kunnen verschillende van die apps die normaal niks samen zouden hebben, toch communiceren.
Het voordeel is dat je dan bijvoorbeeld in het geval van WordPress één account aanmaakt, dat je ook kunt gebruiken op bijvoorbeeld Mastodon. Dat scheelt weer wachtwoorden onthouden, maar ook berichten uitwisselen gebeurt dan dus veel meer universeel. Het kan helaas niet altijd en overal, maar het fediverse is mogelijk als apps Activitypub, Diaspora, OStatus of ZOT gebruiken bijvoorbeeld. ActivityPub is de app die het voor WordPress mogelijk maakt om te kunnen communicren met Mastodon, maar ook Hubzilla, Frirendica, Pleroma en Nextcloud Social.
Gaat dat allemaal automatisch? Dat niet: je installeert er eerst de nieuwe ActivityPub-plugin voor, anders gaat het niet werken. Je maakt vervolgens het auteursprofiel van je blog actief, volgt je social account op Mastodon en wanneer je dan een nieuwe post op je blog zest, krijg je hem binnen een kwartier op je homefeed. Cool toch?
De update brengt meer met zich mee. Je krijgt hierdoor ook meteen updates van alle auteurs op hun blog, wat voorheen alleen op individueel niveau was. Heb je de plugin geïnstalleerd, dan betekent het dat je blogs iets verder kunnen reizen dan je WordPress alleen: ze zijn beschikbaar in het hele fediverse, dus mensen kunnen zich ook wat makkelijker ‘abonneren’ op je content. Een beetje zoals dat werkt met een nieuwsbrief, aldus de mensen achter WordPress.
En zo wordt het internet steeds meer een raamwerk met allemaal verbindingen ertussen: een nog kleinere wereld dus. Een wereld waarin je blogs mensen nog sneller bereiken, en andermans blogs jou op hun beurt ook.