20.11.2023
Technology

Tweede Starship-test SpaceX eindigt ook in een hoopje as

By: Laura Jenny

BlogTechnology

SpaceX heeft een nieuwe poging gedaan om zijn gigantische Starship de lucht in te krijgen, maar het was geen succes. Waar het bedrijf het bij de eerste test allemaal nog wel prima vond dat het dure apparaat in vlammen opging, lijkt het daar nu iets minder stellig in. Wel viert het vooral wat er wel goed ging.

Tweede Starship-lancering

Wat belangrijk was voor SpaceX was om het moment van scheiding van de verschillende delen te testen en dat is goed gegaan. Echter explodeerde er een systeem binnen Starship nadat de motor -volgens plan- werd uitgeschakeld. Het gevaarte ging voor de tweede keer ooit het luchtruim in, namelijk vanaf de Starbase in Boca Chica, Texas. De zogeheten ‘hot stage’-separatie, waarvan je onderaan dit artikel een filmpje ziet, ging goed, maar de Super Heavy besloot daarna niet uit te gaan toen de motoren werd uitgeschakeld. In plaats daarvan besloot het systeem waarmee hij wordt stilgelegd te exploderen, waardoor hij niet zoals gepland geheel gecontroleerd in het water eindigde voor hergebruik. Hij ging in rook op.

Starship zelf schoot wel verder de ruimte in, maar had ook een probleem waardoor SpaceX een signalen meer doorkregen. Waarschijnlijk kwam het omdat de boel in de ruimte raakte en daar het signaal verloor, maar dat lijkt vreemd: we hebben immers vaker dingen de ruimte ingeschoten en het signaal gewoon behouden. Echter zegt het ruimtebedrijf er niet zoveel over: alleen dat heel veel zaken zeer succesvol waren. Vorige keer, bij de eerste lancering, benoemde SpaceX juist dat het heel blij was met de test en dat het helemaal niet erg was dat het eindigde in een explosie. Nu laat het dat achterwege, wat impliceert dat de organisatie toch wel wat teleurgesteld is met het eindresultaat.

Geen recycle mogelijk

Maar dit is niet alleen voor SpaceX teleurstellend: het is niet goed om te zien dat juist ruimtetechnologie die bedoeld is om te hergebruiken, het niet redt. Het zou een stuk duurzamer zijn -voor zover je daar bij ruimtereizen over kunt spreken- wanneer we die apparatuur kunnen hergebruiken. Starship moest netjes de ruimte in gaan, even in de baan rond de aarde zweven en dan weer terugkomen op aarde en in de zee bij Hawaii neerkomen. Uiteraard is het een test en die is bedoeld om van te leren, dus wat dat betreft is het wel een succes: er valt veel te leren van zowel de explosie als het signaal dat verdween.

Het is dus zeker niet een complete #fail, het is alsnog indrukwekkend dat de boel à 121 meter hoog de lucht weer gewoon inging alsof hij het dagelijks doet. Het is alleen jammer dat hij het niet kan navertellen, want een succesvolle test brengt ons eerder bij een succesvolle officiële lancering met bijvoorbeeld mensen of goederen erin. Maar ditmaal is Starship wel een stuk verder gekomen dan de vorige keer, dus ook op dat gebied is dit zeker een sprong vooruit.

Maan en Mars

Mars, de uiteindelijke doelbestemming van Starship, is nog wat ver weg, maar SpaceX heeft nog wel even om uit te vogelen hoe het die reis tot een succes gaat maken. Eerst komt de maan nog aan bod en daarin speelt het ook een rol. Artemis 3, de missie waarin we mensen naar de maan brengen, staat gepland om in de Starship te gebeuren. Dat zou in 2024 of 2025 moeten plaatsvinden, dus wat dat betreft begint de tijd straks bij de derde test wel te dringen. Wanneer die plaatsvindt, is nog onbekend.

Share this post