TikTok introduceert de functie Add to Music in Nederland en dat is ontzettend handig. Het is een functie waarmee je een muziekje uit TikTok heel snel kunt opslaan in een streaming-app naar keuze. Regelmatig gaat muziek volledig viral door een TikTok-video, zoals laatst het nummer ‘Twee motten’, en als je die graag vaker wil luisteren dan kun je die nu dus makkelijker aan een streamingdienst toevoegen.
Het is niet beschikbaar voor alle muziek binnen TikTok, maar bepaalde nummers die je in video’s tegenkomt op de For You-pagina zijn beschikbaar om direct op te slaan. Je zet ze dan in Amazon Music of in Spotify, mits je daar wel een abonnement op hebt. Je kunt het niet gebruiken zonder abonnement op één van die streamingdiensten. Hoewel Add to Music klinkt alsof het ook voor YouTube Music is, lijkt TikTok het vooralsnog te laten bij Spotify en Amazon Music. Er zijn echter mensen die beweren dat het wel werkt op Apple Music.
Het werkt verder heel eenvoudig. Zit je lekker te scrollen op TikTok en kom je een tof nummer tegen, dan hoef je die alleen maar toe te voegen aan je streamingdienst door op ‘Add Song’ te tikken. Je ziet vervolgens dat je het nummer in een afspeellijst krijgt binnen die muziekdienst. Zo kun je een leuke lijst maken met allemaal viral TikTok-nummers, zoals Savage van Megan Thee Stallion en Driver’s License van Oliva Rodrigo. Toch is het niet allemaal positief, want muziek op TikTok is voor sommige artiesten een steeds zwaardere last aan het worden.
Iemand als Jason Derulo zal het er niet mee eens zijn, hij heeft muziek op TikTok zo’n beetje uitgevonden, maar veel artiesten krijgen van hun platenmaatschappijen veel druk op gelegd om muziek te maken die viral gaat. Waarschijnlijk is dat ongeveer hetzelfde als bij restaurants die ineens gerechten moeten maken voor op Instagram, in plaats van dat de smaak op nummer 1 staat. Niet alle artiesten vinden die druk even prettig, zeker niet omdat een viral gaande hit niet bepaald gesneden koek is. Er zijn zoveel facetten bij het viral gaan van muziek, dat artiesten daar niet altijd evenveel invloed op hebben.
De Add to Music-functie zal die druk alleen nog maar verhogen. Het kwam eerder al uit in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar nu ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. België doet helaas nog niet mee.