30.01.2024
Technology

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

By: Laura Jenny

BlogTechnology

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor het eerst een apparaatje ingebouwd in het menselijk brein. Na veel testen op dieren, mocht er nu een mens worden voorzien van de technologie. De operatie ging goed, al is het nog wel vroeg. Die vond namelijk op zondag plaats.

Telepathy

Musk vertelt -op X uiteraard- dat het eerste product van Neuralink Telepathy heet. Een opvallende naam, want telepathie betekent het vermogen om direct gedachten en gevoelens op afstand te kunnen overdragen, zonder dat daarbij taal of technische hulpmiddelen worden gebruikt. En op zich klopt dat ook wel: Neuralink maakt chips die hersengolven kunnen lezen, waardoor het de rest van het lichaam kan aansturen. Dit werkt bijvoorbeeld bij mensen die verlamd zijn. Normaal wordt dat proces verstoord, maar nu kan de informatie toch nog het lichaam bereiken. Althans, dat is het plan.

Hoewel Musk eigenlijk nog veel grotere plannen heeft met Neuralink, is dit vooralsnog wel het eerste doel: mensen met beperkingen helpen. Telepathy zou echter ook de controle over een smartphone of computer kunnen regelen, waarbij je alleen hoeft te denken: klik op de linkerbovenhoek, en je computer doet het. Echter zocht Neuralink speciaal voor nu iemand verlamd is, omdat het zo kan zorgen dat de spieren weer gebruikt kunnen worden. Dit moet natuurlijk wel voorzichtig: die spieren zijn immers waarschijnlijk niks gewend. Musk heeft zelfs de ambitie om blinde mensen (zelfs als dat al vanaf de geboorte is) weer te laten zien met zijn hersenchip.

Dierenleed

Hoewel het een geweldige menselijke innovatie kan zijn, moeten we nog afwachten hoe het verder gaat lopen. Het is heel complexe technologie en hier is tot nu toe weinig mee gedaan. De hersenchip van Neuralink komt ook met controverse, waardoor zelfs al zou het ‘commercieel beschikbaar’ zijn, het is nogal grondig op dieren getest. En die dieren schijnen het niet allemaal even goed te hebben gehad. Er zouden zelfs dieren zijn overleden.

Het is dus voor de mens die zich heeft ‘opgeofferd’ voor dit wetenschappelijke doel best een applaus op zijn plaats: je moet het maar durven, zulke experimentele technologie in zo’n essentieel deel van het lichaam laten planten. Het is nog onbekend of er meerdere menselijke testpersonen zijn, of dat het vooralsnog bij deze ene persoon blijft. Ook is er nog niets bekend over de identiteit van die persoon, al is het de vraag of hij of zij überhaupt in de openbaarheid wil met deze bijzondere, medische oplossing.

Share this post