21.02.2024
Technology

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Muis aansturen met je brein

Of eigenlijk weet het apparaatje de hersengolven van de gebruiker om te zetten in actie. De breinchip is op dit moment bij één mens geïmplementeerd en volgens Musk is de persoon volledig hersteld en zijn er nog geen bijwerkingen. Hij kan een muispointer over een beeldscherm gebruiken door alleen maar aan deze activiteit te denken. Hierdoor heeft hij dus zijn handen niet nodig.

Het is best knap dat het zo snel gaat, want de chip zit er dus nog maar een paar weken in. Wel is de ambitie groot. Musk wil dat er zoveel mogelijk knop-drukken mogelijk zijn met alleen nadenken. Denk dan aan bijvoorbeeld rechtermuis, linkermuis en muis omhoog en muis omlaag. Het moeten meer dan twee knoppen zijn, stelt hij volgens een rapportage van de Independent. Maar dat het via rapportages gaat, en dat Elon Musk tijdens meetings van SpaceX over de Neuralink-patiënt praat, valt niet bij iedereen in goede aarde.

‘Neuralink communiceert onvoldoende’

Zeker omdat het zulke baanbrekende technologie is, menen mensen dat er meer informatie vanuit Neuralink zelf zou moeten komen. Meerdere wetenschappers hebben zich hierover uitgesproken in een essay. Alleen een persbericht sturen is onvoldoende en komt niet wetenschappelijk over, stellen zij. Ze vinden dat iemand die een nogal groot financieel aandeel heeft in de uitkomst van een ‘experiment’ als dit, niet ethisch bezig is als hij op deze manier communiceert.

Zeker niet omdat veel mensen met verlammingen waarschijnlijk hoop krijgen als ze vooral positieve basisdingen horen. Echter kan Neuralink op zijn beurt weer zeggen dat het niet nodig is: in tegenstelling tot bijvoorbeeld medicatie zijn er geen regels vanuit de overheid voor het verschaffen van informatie. De wetenschappers stellen echter dat het gevaarlijk is dat we bijvoorbeeld niet eens te horen krijgen welke plannen er zijn om een apparaat te verwijderen als er iets mis gaat of iemand niet langer mee wenst te doen aan het experiment. Ook is het nog steeds onduidelijk wat nu precies de uitkomsten van de experimenten op dieren waren.

Vertrouwen

Het is in eerste instantie het plan dat Neuralink mensen die verlamd zijn gaan helpen om toch die impuls naar het lijf te sturen en een beweging voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk heeft Musk er echter grotere plannen mee: iemand zonder die problematiek wil immers misschien ook wel bepaalde dingen aansturen met het brein. Al zijn er tegelijkertijd ook genoeg mensen die dit helemaal niks vinden: die denken dat Elon Musk die mensen juist aanstuurt met zijn implantaat.

Kortom, er is veel te zeggen over Neuralink en daar komen zeker wat nieuwe kwesties bij kijken die we in de mensheid nog niet vaker hebben meegemaakt. Het is fijn dat de patiënt het goed maakt en dat de tech lijkt te werken zoals het moet, maar dat er meer heldere communicatie nodig is, dat is iets waar de mensen bij Neuralink nu hopelijk meer tijd voor kunnen gaan vrijmaken.

Share this post