19.03.2024
Mobile

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

By: Laura Jenny

BlogMobile

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Dat komt vooral tot uiting in de App Store, die nu niet alleen andere appwinkels moet toelaten: ook moeten mensen nu zelfs buiten die appwinkel om apps kunnen downloaden die ze vinden op een internetsite.

Apps voor je iPhone downloaden

Misschien voel je het al aankomen, maar dit is natuurlijk wel een veiligheidsrisico en dat is ook waarom Apple er geen fan van is. Als een app in de appwinkel van Apple zelf komt te staan, dan krijgt het allerlei checks voor veiligheid zodat er geen virussen worden verspreid. Als apps straks direct vanaf een internetpagina kunnen worden gedownload en geïnstalleerd, dan mist die veiligheidscheck.

Wat is er nu precies aan de hand? Apple moet van de EU toestaan dat ontwikkelaars vanaf een website een appdownload plaatsen en iPhone-gebruikers deze ook kunnen downloaden, zonder dat ze hiervoor eerst naar de App Store hoeven gaan. Echter gaat het niet op voor alle ontwikkelaars: bepaalde studio’s mogen hun apps direct op hun website aanbieden en laten downloaden, alleen in EU-landen. Het komt later deze lente met een software-update naar iPhone, want er is wel een speciaal tooltje voor nodig dat deze webdistributie toestaat.

De Apple-regels

Dat is echter niet alles. Apple wil wel dat je nog steeds het strenge systeem van Apple volgt. Je kunt het dus niet zomaar op elk platform kwijt: je moet die website eerst registreren binnen App Store Connect. Bovendien moeten mensen eerst toestemming geven op hun iPhone dat er apps kunnen worden geïnstalleerd buiten de App Store om. Dat is niet zo gek, want dat werkt al jaren zo op Android: voordat je een losse .apk ergens vandaan haalt (zoals apkmirror), moet je eerst toestemming geven voor die apps om te worden gedownload en geïnstalleerd. Apple autoriseert die ontwikkelaars ook nog eerst en doet dat naar eigen zeggen om gebruikers te beschermen.

Klinkt tot nu toe eenvoudig, maar ook dit is niet alles. Je moet als appontwikkelaar een goede reputatie hebben in het Apple Developer Program voor meer dan twee jaar en je moet een app hebben die meer dan één miljoen keer geïnstalleerd is in een jaar in de EU (op iOS). Ook moet je geregistreerd zijn in de EU, alleen apps aanbieden vanuit je ontwikkelaarsaccount, reageren op communicatie vanuit Apple over je apps en transparante informatie publiceren over hoe je data verzamelt. Daarnaast moet je de bekende wetten volgen (zoals de Digital Services Act) en moet je verzoeken van de regering honoreren als het om het verwijderen van bepaalde apps gaat. Een flinke waslijst dus. En, een leuk detail: apps die meer dan 1 miljoen keer per jaar geïnstalleerd worden, moeten 50 eurocent betalen voor elke opvolgende installatie en update. Je bent er dus alsnog veel geld aan kwijt, dat Apple. Kortom, appmakers moeten eerst flink rekenen voordat ze zich rijk kunnen rekenen met downloads vanaf hun website. En een heleboel ‘papierwerk’ doen.

Share this post