We hebben komend weekend lekker een dagje langer vrij, omdat het Pasen is. Een welbekende vraag tijdens deze feestdag is natuurlijk: wat gebeurde er eigenlijk met Pasen? Je hoeft niet een hele bijbel door te akkeren om dat te ontdekken: we noemen in dit artikel van alle bijzondere dagen die er nu aankomen wat ze betekenen. Lekker kort.
Dit is de dag waarop de 40 dagen durende vastentijd van de Katholieken begint. Er zijn van die Aswoensdag tot Pasen 40 vastendagen, exclusief de zondagen. Makkelijker te onthouden is: de woensdag voor carnaval, want dat is wanneer het begint.
Dat is al bijna: Witte Donderdag is de donderdag voor Goede Vrijdag. Het is de dag van het Laatste Avondmaal van Jezus. Veel mensen kennen deze dag vooral als de dag van The Passion, want op deze dag wordt dit spektakel uitgezonden, vol BN’ers die op musical-achtige wijze stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus Christus. Het is trouwens geen Nederlandse uitvinding, The Passion: dat is gestart in Manchester.
Goede Vrijdag is een populaire dag, want kinderen zijn dan vrij en veel ambtenaren ook. Verder is het niet heel gebruikelijk dat het bedrijfsleven erbij stilstaat, waardoor het voor ouders van de vrije kinderen soms wat geregel is. Goede Vrijdag is altijd de vrijdag voor Pasen en dit is de dag dat Christus aan het kruis ging en stierf.
En toen was het stil, blijkbaar. Stille Zaterdag is vooral bekend als laatste dag van de vastentijd. Waarom het stil is? Omdat de klokken niet luiden tot aan de paaswake.
Dan volgt zondag en dat is Eerste Paasdag. Met Pasen zijn we twee dagen vrij: Eerste en Tweede Paasdag en die vallen altijd op een zondag en een maandag. Christenen vieren dat Jezus opstond uit de dood. Tegenwoordig vieren Nederlanders het vooral met chocoladepaaseieren verstoppen en zoeken, plus brunchen met eieren, chenille kuikens op tafel en feeststol.
Tussen Pasen en Pinksteren zitten 50 dagen, vandaar dat het gezegde ‘als Pasen en Pinksteren op één dag vallen’ zo veilig is om aan te geven dat iets nooit gebeurt. Maar 40 dagen na Pasen is er iets anders waarbij wordt stilgestaan en dat is Hemelvaart. Veel mensen zijn dan vrij en er zijn bedrijven die eisen dat medewerkers op de vrijdag dan een verplichte snipperdag opnemen. Hemelvaartsdag zelf gaat Jezus -what’s in a name?- naar de hemel, waar zijn Vader is (God dus). Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag.
Pinksteren valt net als Pasen altijd op een zondag en maandag, en altijd 50 dagen na Pasen dus (oftewel, de zevende zondag na Pasen). Pinksteren is het moment waarop de heilige geest neerdaalde. Pinksteren is voor niet-gelovige Nederlanders niet echt iets waar bij wordt stilgestaan zoals bij Pasen. Er is niet geen thema of decoratie, maar wel zijn het officiële vrije dagen. Wat onder andere bekend is van Pinksteren is Pinkpop, het muziekfestival in Landgraaf. Echter vindt dit niet altijd plaats tijdens Pinksteren, omdat het vaak in een weekend wordt gehouden dat dichterbij juni ligt. Zo ook dit jaar: want Pinksteren start 19 mei en Pinkpop start 21 juni.