02.04.2024
Technology

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan.

Het komt niet heel vaak voor dat ruimtepuin op aarde stort: vaak verbrandt het zodra het onze atmosfeer inkomt. Echter zal het aantal stukken ruimtepuin dat onze aarde bereikt waarschijnlijk wel gaan toenemen: ruimtepuin neemt in het algemeen toe. Hoe meer wij als mensen doen in de ruimte, hoe meer puin er ontstaat dat op een bepaald moment kans heeft terug te keren. Dit bijzondere stuk in Naples bewijst dat dus niet alles verbrandt. In ons artikel Kan ruimtepuin op je hoofd terechtkomen? schrijven we meer over hoe het zit met dat inkomende ruimtepuin.

Ruimtepuin op aarde

Terug naar Florida, want wat heeft zich daar afgespeeld? Een fragment van rommel van het International Space Station is op een huis gestort en daar dwars doorheen gegaan. Het kwam zelfs bijna tegen iemand aan. Alejandro Otero is het ‘slachtoffer’ en hij schrijft: “Het lijkt erop dat een van de stukken Ft Myers hebben gemist en op mijn huis in Naples is neergekomen. Het ging dwars door het dak en door twee verdiepingen, raakte bijna mijn zoon.” Hij zegt dat in reactie op een expert die aangeeft dat er een onderdeel de atmosfeer was binnengedrongen tussen Cancun en Cuba.

De foto’s liegen er niet om, maar NASA is nog aan het onderzoeken of dit inderdaad deel uitmaakt van ruimtepuin van het ISS of niet. De massa van dit slechts 1 kilo wegende onderdeel was gigantisch: 2600 kilogram maar liefst. Het gaat om een batterij die het ISS niet meer nodig had: in totaal werden er 9 stuks weggedaan in een soort ton ter grootte van een flinke auto. Er werd ingeschat dat de boel wel zou verbranden in de atmosfeer, maar in ieder geval is er één deel dat toch heeft weten te ontkomen.

Juridisch gedoe

Mocht bewijsbaar zijn dat NASA inderdaad de ‘dader’ is van dit incident, dan zal het bedrijf waarschijnlijk opdraaien voor de kosten voor het repareren van het huis van Otero. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het van een ander ruimtebedrijf komt. Het wordt sowieso nog wel de vraag of NASA moet betalen: Japan is verantwoordelijk voor de kist waarmee de batterijen werden vervoerd. Dit belooft dus nog wel een juridisch gesteggel te worden, al kun je je afvragen hoe duur de reparatiekosten zijn en of het de moeite waard is dat meerdere ruimtebedrijven zich daarmee bezig gaan houden. In ieder geval beweert NASA dat geen enkel onderdeel van de vervoerskist de atmosfeer zou overleven, dus als het toch wel een onderdeel daarvan is, dan zijn we heel benieuwd hoe NASA daarop reageert.

Share this post