23.04.2024
Mobile

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

By: Martine de Leeuw

BlogMobile

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit.

Leeftijd eerste mobiele telefoon

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen een smartphone krijgen. Je bepaalt dit als ouder dus helemaal zelf. Maar wat blijkt? Twee derde van de ouders wil de telefoon liever later geven dan ze nu doen én bijna de helft van de kinderen zelf vindt het ook een beter idee om later pas een telefoon te krijgen. Worden we in werkelijkheid gedreven door groepsdruk of is er een opkomend besef van dat het anders moet én kan?

Gemiddelde leeftijd

De meeste kinderen in Nederland krijgen hun eerste mobiele telefoon rond de leeftijd van 9-11 jaar. Dat is vaak in groep 6 of 7 dus. Cijfers van CBS geven aan dat 94% van de kinderen van 12 jaar al een mobiele telefoon heeft. Het voordeel van deze jongere leeftijd is dat ze echt nog openstaan voor jouw advies en je ze dus echt goed op weg kan helpen net voordat de tijd aanbreekt dat ze alles echt zelfstandig willen doen.

Wist je dat 34% van de kids de eerste mobiel voor hun verjaardag krijgt?

Liever later

Je ziet echter over heel de wereld dat er steeds meer besef komt dat de mobiele telefoon niet alleen handig en leuk kan zijn voor je kind, maar ook potentieel gevaar en risico’s met zich meebrengt voor de mentale gezondheid. In Nederland mag de mobiel niet meer op school (na de zomer ook niet meer op de basisschool) en Europese wetgeving zorgt voor aanscherping van wat voor invloed social media op je kind kan hebben.

Ondertussen zien we meerdere bewegingen in de rest van de wereld om de mobiele telefoon op latere leeftijd pas te geven, zo rond de 14 jaar. In de USA realiseren ze zich ook dat het vooral iets is dat je alleen samen kan realiseren, dus met de beweging Wait Until 8th (in the 8e grade zijn kinderen 14) is een centraal element dat je op papier een belofte doet.

Meer recent is de  Smartphone Free Childhood movement in Engeland waar vooral gelijkgestemde ouders elkaar vinden en pleiten ze voor een smartphone vrije jeugd.

En Nederland dan?

Uit recent onderzoek blijkt dat 52% van de ouders en een derde van de kinderen 14 jaar een geschikte leeftijd vinden voor de eerste mobiele telefoon. 30% van de ouders kiest zelfs voor 16 jaar of ouder voor versus 7% van de kids. Kinderen geven aan dat het hebben van een mobiel vooral belangrijk is voor het in contact staan met hun vrienden en ouders. Social media vanaf 16 jaar? Helemaal ok voor 60% van de ouders en 45% van de kids.

Verdrinken in het digitale diepe

Wat je ook vindt en welke leeftijd dat eerste moment ook is: je kan kinderen niet zo maar in het digitale diepe gooien. Je laat ze ook niet meteen alleen in het diepe zwemmen of zo maar ergens alleen ergens heen fietsen. Waarom laat je ze dan wel zo los online?

We zijn ons steeds meer bewust van de gevolgen van verkeerd mobiele telefoongebruik, maar weten alleen niet altijd goed hóe dan wel. Als klasgenootjes op Snapchat mogen en jouw kind als enige niet, waar doe je dan goed aan? Uitsluiten of toch maar ook er op? Ook al is je kind nog geen 13 – de minimumleeftijd voor deze app.

Maar 58% maakt thuis afspraken met hun kind over wanneer zij de smartphone mogen gebruiken en toch vinden we dat ze teveel erop zitten. In een derde van de families zorgt de mobiel regelmatig voor ruzies. Ouders denken te weten hoe de online wereld van hun kind in elkaar steekt en tegelijkertijd geven ze aan weinig te weten van de populaire apps waar het omdraait.

Ga samen slim online

We moeten meer het gesprek aan gaan met onze kids. Wij – die nooit een smartphone hadden op die leeftijd – kunnen hen alleen niet uitleggen hoe alles werkt. Doe dit samen met de juiste tools, maar doe ook zelf je best om te leren hoe die wereld er nou in het echt uitziet en niet alleen via de clickbait headlines in het nieuws. Alleen met de juiste kennis en ervaring (game mee bijvoorbeeld, leg ze uit dat je toestemming moet hebben van de ander voordat je een foto deelt) kan je er zijn voor je kind – hoe oud ze ook zijn.

[Fotocredits – Studio Romantic © Adobe Stock]

Share this post