80 procent van de mensen weet dat het een veiligheidsrisico is, maar toch stuurt 1 op de 10 mensen weleens digitale, intieme content die je privacy in gevaar kan brengen. Hierdoor loopt men kans dat de beelden online worden geplaatst voor de hele wereld om te bekijken.
Softwaregigant Kaspersky deed onderzoek naar het bewustzijn rondom intiem beeldmisbruik. Mensen blijken prima te kunnen inschatten dat er veiligheidsrisico’s en potentiële privacyproblemen kleven aan het delen van dit soort content, maar tegelijkertijd houdt dit 12 procent van de mensen niet tegen om dit ook daadwerkelijk te delen. En dan is dit nog 12 procent die het ook daadwerkelijk toegeeft te delen…
Het probleem is niet zozeer dat het gedeeld wordt, maar wel dat dat niet zo veilig gebeurt. 27 procent zou maar veilige methoden gebruiken om online gevoelige informatie te delen. Het gaat dus niet per se om de ontvanger van de beelden, maar de mensen die dit kunnen onderscheppen. Bovendien bekijkt 35 procent niet wat het beveiligingsbeleid van een platform is. Er is veel onduidelijkheid en ook wel wat nalatigheid van mensen wanneer het om de kennis van hun data en de platforms die ze gebruiken gaat.
Natuurlijk staat het iedereen vrij om zijn intieme content online met andere volwassenen te delen als ze hiertoe consent bieden, maar helaas horen we de laatste tijd steeds vaker over sextortion-zaken waarin iemand dacht in een persoonlijk gesprek iets te delen en vervolgens tot de conclusie moest komen dat ze werden gechanteerd omdat het beeld anders wel online zou worden gedeeld. En dit zijn ook nog eens vaak minderjarigen.
De impact hiervan is gigantisch. Niet alleen nu, maar potentieel de rest van het leven van een slachtoffer. Iets wat heel onschuldig en leuk begint, eindigt dan met iets wat haast onomkeerbaar is: als het immers online staat, dan staat het daar voor altijd. Veel vertrouwen in een politie die bij dit soort zaken kan assisteren is er ook niet: 35 procent van de respondenten heeft maar vertrouwen in de politie als het gaat om het vervolgen van digitale privacyschending.
Als je echt niet wil dat je lijf online te vinden is, of dat je wordt gechanteerd met dit soort foto’s, dan zit er maar één ding op: ze niet meer delen, of een platform vinden dat ten eerste goed met je data omgaat, en waarop je het wel op een veilige manier kunt delen. Plus: praat ook over dit onderwerp met bijvoorbeeld je kinderen, en dan vooral je tieners en misschien wel je twintigers: er komt namelijk veel schaamte kijken bij dit onderwerp en dat kan een slachtoffer in een groot isolement laten glijden. Online foto’s delen in spannend, maar dit is slechts een momentje: sta je ermee online, dan is dat voor altijd.