Zwarte gaten zijn bijzonder. We weten er eigenlijk maar weinig van. We ervaren ze nooit zelf. En dat is maar goed ook, want ze eten alles op wat er in hun weg komt. Ze zouden probleemloos onze hele planeet in het niets laten opgaan. Maar goed, dat lijkt voorlopig niet te gaan gebeuren. Gelukkig is er een oplossing: stap in een zwart gat met de zwarte-gat-simulator van NASA.
Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg. Het is alles en niets tegelijk. Er kan geen licht uit ontsnappen en ze zorgen voor een soort vreemde vervorming van de ruimte. Het ontstaan ervan ligt bij sterren: als zware sterren sterven, dan vormt er een zwart gat dat alleen maar groter wordt en groter wordt. Soms ‘eten’ zwarte gaten elkaar op en ontstaat er een supermassive black hole, dat we in het Nederlands wat minder spannend noemen: een superzwaar zwart gat.
NASA wil je nu laten kennismaken met zo’n zwart gat en heeft een simulatie gemaakt van hoe het zou zijn om door zo’n zwart gat te worden ‘opgenomen’. Het ziet er spectaculair uit. En dan te bedenken dat Albert Einstein dit fenomeen al in 1915 beschreef in zijn relativiteitstheorie. Wil je het proberen? Start dan de onderstaande video. Je start op 640 miljoen kilometer van het zwarte gat en komt steeds dichterbij. Je zal merken dat er ook steeds meer vervormingen ontstaan.