Het was gisteren Global Accessibility Awareness Day, maar eigenlijk zouden bedrijven elke dag meer aandacht moeten besteden aan de laagdrempeligheid van hun producten, hun websites, et cetera. Zorgen dat iedereen gebruik kan maken van een dienst of product is van groot belang en dat ziet ook Sony. Dat heeft op meerdere vlakken gewerkt aan accessibility en wel op deze manier.
Sony heeft diverse producten in zijn line-up die het door bepaalde designkeuzes te maken toegankelijker maakt. Zo zijn ze makkelijker te gebruiken door bijvoorbeeld mensen met een visuele uitdaging of mensen die moeite hebben om met technologie om te gaan. Dit zijn de mogelijkheden die Sony heeft gekozen:
De BRAVIA TV’s van Sony hebben onder andere mogelijheden tot tekstvergroting en TalkBack, wat je kunt kennen van Android-telefoons. Hiermee kun je als je een visuele uitdaging hebt de tv-programmagids bekijken en instellingen wijzigen zonder het scherm te moeten bekijken. Er is ook een snelkoppelingsknop op de afstandsbediening waardoor je de toeganklijkheidsmogelijkheden meteen kunt inzetten. Daarnaast is Google Assistent aanwezig waardoor je maar OK Google hoeft te zeggen en wat je wil dat er gebeurt, en de assistent maakt het mogelijk.
Wil je een luidspreker voor je televisie, dan kan de SRS-LSR200 helpen. Dit apparaat laat je niet alleen goed geluid horen, maar laat je ook de TV bedienen en een volumemenu te gebruiken zonder dat je andere kijkers hiermee lastigvalt. Het compacte ontwerp bevat een afstandsbediening en luidspreker, waardoor je de handigste knoppen in de buurt hebt en geen grote bewegingen hoeft te maken.
Heb je gehoorproblemen, dan kun je alsnog veel uit een hoofdtelefoon halen. Je gebruikt deze hoofdtelefoons om je nek en je kunt audio van onder andere je smartphone, tablet of televisie beluisteren zonder anderen te storen. Je kunt ook gesprekken ontvangen en beantwoorden, dus je kunt probleemloos in contact blijven met anderen.
In het verlenge daarvan zijn er ook in-ears die helpen. Sony: “De in-ears uit de LinkBuds S-serie zijn ideaal voor mensen met beperkt gezichtsvermogen. Ze houden de gebruiker altijd verbonden met omgevingsgeluiden en bieden meerdere functies zonder naar het scherm van de smartphone te hoeven kijken.” Je kunt er zelfs Spotify-afspeellijsten mee bedienen door alleen je gezicht aan te raken. Ook kun je een spraakassistent activeren door Hotward/Wakeword te zeggen en kun je Giogle Assistent of Alexa gebruiken om het volume aan te passen of andere dingen te regelen.
Xperia-smartphones hebben voor toegankelijkheid Photography Pro, waarmee iedereen betere foto’s kan maken. Je laat een geluid afspelen als de camera een bepaalde kant opkantelt. De gebruikersinterface is eenvoudiger gemaakt om het wat makkelijker in gebruik te laten zijn. Je kunt ook teksten en afbeeldingen op betere manier gebruiken.
Linkbuds hebben door hun ronde ontwerp de optie om de buitenwereld nog goed te horen, wat bij veel beperkingen enorm kan helpen. Daarnaast heeft Sony ook QR-codes beschikbaar voor hulp bij het instellen van je BRAVIA Theatre-home audioproducten. Sony: “Daarnaast voeren we bewustwording over handicaps, toegankelijkheid en inclusief ontwerp door heel Europa uit via ons IDEA (Inclusive Design Education and Accessibility) Lab. Dit initiatief heeft als doel de uitdagingen te begrijpen waarmee mensen met een beperking worden geconfronteerd met technologie en manieren te onderwijzen om ervoor te zorgen dat iedereen onze producten, diensten en ervaringen kan gebruiken en ervan kan genieten.”