Op Facebook kunnen je nabestaanden een speciale in memoriam-pagina voor je maken, maar hoe zit dat eigenlijk met je games? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je Steam-games als je doodgaat? Helaas is dat niet zo goed geregeld.
Steam is een online platform waarop je PC-games kunt aanschaffen. Het is vooral beroemd om zijn Steam Sales, waar je in een keer 70 procent korting op grote games krijgt, als het niet meer is. Je kunt daarmee voor een paar euro geweldige games spelen. Een mooie vondst dus, zeker omdat er ook allerlei statistieken te zien zijn van hoe lang je een game al speelt en of je bepaalde achievements hebt behaald.
Het is dus niet heel gek dat veel gamers een flinke collectie games op Steam hebben. Maar wat gebeurt er met die games als je doodgaat? Hoe leuk het idee ook is dat je broertje of zusje er dan nog mee aan de slag kan, of je beste vriend of vriendin: dat is helaas niet het geval. Steam maakt het helemaal niet makkelijk om een account over te dragen. Sterker nog: het is praktisch onmogelijk.
Op ResetEra is te lezen wat er gebeurt als iemand komt te overlijden. Het overdragen van het eigenaarschap van het account kan niet. Zelfs niet als er in iemands testament en laatste wensen te lezen is dat ze willen dat het Steam-account naar Piet of Klazina gaat. Steam zegt dat een account niet via een testament overdraagbaar kan worden gemaakt en dat iemand anders geen toegang kan krijgen tot het account. Ook het overdragen van alleen de inhoud van het account naar het andere is onmogelijk.
Het is onduidelijk of dit nu komt door de techniek of database-instellingen van Steam, of dat het met een juridisch probleem te maken heeft. Of misschien is het zelfs wel een keuze die Steam zelf heeft gemaakt. Nu kun je natuurlijk wel je accountnaam en het bijbehorende wachtwoord laten noteren en op die manier mensen toegang geven, maar technisch gezien is dat ook tegen de regels van Valve, omdat je je wachtwoord niet door anderen mag laten gebruiken volgens de gebruiksregels. Echter is er misschien nog een optie om daartoe toch toestemming te krijgen. Er staat namelijk: “U mag uw wachtwoord of Account niet onthullen, delen of op een andere manier aan anderen toestaan om uw wachtwoord of Account te gebruiken, tenzij anders specifiek geautoriseerd door Valve. U mag… anderen niet verkopen of laten betalen voor het recht om uw Account te gebruiken, of uw Account anderszins overdragen, noch mag u Abonnementen verkopen, anderen laten betalen voor het recht om ze te gebruiken, of overdragen anders dan indien en zoals uitdrukkelijk toegestaan door deze Overeenkomst… of zoals anderszins specifiek toegestaan door Valve.”
Dat ‘toegestaan door Valve’ kan betekenen dat het dus soms wel kan toestaan dat je je wachtwoord deelt of je account zelfs helemaal wordt overgedragen. Het klinkt dus toch als iets waarvoor Steam zelf kiest. Het is alleen jammer dat het nabestaanden zo moeilijk wordt gemaakt. Helemaal omdat het wat ouderwets lijkt: Steam weet toch als geen ander dat mensen veel minder fysieke games kopen en vaker kiezen voor een digitale variant? Het wordt tijd dat Valve eens naar dit beleid kijkt, want er kan enorm veel geld in een Steam-account gaan zitten en dat vertegenwoordigt toch een waarde, naast dat het voor nabestaanden onnodig gedoe is waar ze op dat moment waarschijnlijk helemaal niet op zitten te wachten.