Ruim jij elke maand je Google Foto’s op, of nooit? Google Foto’s barst van de ruimte (15 GB), dus waarschijnlijk hoef je het nooit op te ruimen als je dat zelf niet wil. Maar soms kan een goede voorjaarsschoonmaak wel schelen. Zie je er als een berg tegenop? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.
Sinds kort heeft Google Foto’s iets dat fotostapels heet. Hierbij wordt er een stapel gemaakt van foto’s uit dezelfde shoot. Je weet wel, die selfie die pas perfect was na 8 foto’s. Het heeft weinig zin om die andere 7 foto’s te bewaren, dus als je van die fotostapels ziet, dan kun je daar het beste het eerst naartoe gaan om veel soortgelijke foto’s weg te doen. Je herkent stapels aan het kleine icoontje rechtsboven in de foto met een stapeltje en een cijfer ernaast van hoeveel foto’s er in die stapel zitten.
Daarna wil je af van de grootste bestanden, zeker als het je om de ruimte gaat binnen Google Foto’s. Je kunt die in één keer op een rij zien als je naar de Instellingen gaat, dan Accountopslag en dan bij Opslagruimte beheren kijkt. Daar staat dan Grote foto’s en video’s en hiermee zie je meteen de flinke fotobestanden die veel ruimte opeisen. Je kunt ze bijvoorbeeld even in fotoaanpassen.nl inladen of in Canva of Photoshop om de bestandsgrootte wat te verkleinen.
Heb je echt geen zin om zelf ruimte vrij te maken, dan span je gewoon Google zelf voor je karretje. Als je rechtsbovenin op je accountbol tikt, dan krijg je de optie Ruimte vrijmaken te zien. Tik daarop en Google Foto’s gaan vanzelf ruimte vrijmaken en vertelt je ook precies hoeveel.
Screenshots maken doe je waarschijnlijk wekelijks meerdere malen. Handig als naslagwerk, maar vooral om even naar iemand anders te sturen omdat het een leuke meme is of een feestje waarvan je wil vragen of hij of zij er ook naartoe gaat. Screenshots zijn typisch dingen die in het moment geweldig van pas komen, maar daarna gewoon kunnen worden weggegooid. Gewoon doen dus: je ziet in de Bieb bij Foto’s op apparaat de optie Screenshots en je kunt ze nog even bekijken, maar daarna kun je ze in principe allemaal weggooien als je er inderdaad niks mee doet. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld WhatsApp-images en Download: ga door die mappen heen, want daar staat waarschijnlijk de meeste rommel in.
Er is nog een manier om lekker lui je Google Foto’s op te ruimen en je vindt die onder Bieb en dan Tools. Je zal vanzelf zien dat Google Foto’s vraag of het xx foto’s naar het archief mag verplaatsen. Waarschijnlijk vind je dat prima, want Google is redelijk voorzichtig in het suggereren van foto’s die wel weg of wel gearchiveerd mogen worden. Je vindt je archief overigens altijd bovenin in de bieb en je kunt daar ook altijd even induiken om het een en ander te verwijderen. Dat is ook onze laatste opruimtip: zet wat foto’s in je archief als je nog over ze twijfelt, en check dat archief na een paar weken om te zien of je er inmiddels geen twijfels meer over hebt.
Je kunt dus op heel luie wijze, maar ook iets actiever je Google Foto’s verwijderen. Vaak maakt een mens toch veel foto’s van hetzelfde, terwijl het veel sterker is om er gewoon één mooie foto van te bewaren. Succes!