Zet de serveerster na lang wachten eindelijk je eten op tafel, moet je wachten met een hap nemen omdat er iemand met je mee-eet die het per se op de foto wil zetten. We hebben zelfs meegemaakt dat er hele LED-stellages uit tassen verschenen om het voedsel maar zo aantrekkelijk mogelijk op de gevoelige plaat te zetten. Samsung heeft er zelfs een speciale modus voor op zijn telefoons. Of je het doet of niet, is aan jou, want er zitten voordelen en nadelen aan. Dit zijn ze.
De meeste mensen maken een foto van hun eten voor anderen, niet zozeer voor zichzelf. Zo’n kiekje is al snel even op Instagram gedeeld, restaurant erbij getagd en iedereen ziet waar jij je die avond weer in de watten laat leggen. Of misschien deel je het niet op sociale media, maar wel op WhatsApp met je partner of je moeder. Een foto maken van je eten, zeker als dat een mooi opgemaakt bordje is in een restaurant, en andere mensen lekker laten meegenieten.
Leuk voor de mensen die de foto krijgen, maar andere mensen moeten juist op je wachten door je influencergedrag. Iemand wil lekker toehappen, maar je sommeert ze eerst te wachten omdat je een foto wil maken en de tafel dan perfect moet zijn, zeker als je een topdown-kiekje schiet. Sommige mensen kunnen zich er zo aan ergeren dat ze volgende keer niet meer met je meegaat. Of gewoon toeslaan en je foto verpesten. Eerlijk is eerlijk, geef ze eens ongelijk.
Ik maak ook vaak foto’s van mijn eten, maar niet altijd voor op Instagram. Als het niet voor een blog is, dan is het als een soort dagboek. Ik kan op die manier altijd weer even terugkijken wat ik daar ook alweer heb gegeten. Het brengt je weer even helemaal terug naar die avond. Bovendien is het ook leuk om andere mensen iets te kunnen aanraden als ze zeggen dat ze ook bij dat restaurant gaan eten.
Dat je andere mensen laat wachten is trouwens om nog een reden vervelend dan slechts dat geduld dat hun rammelende magen moeten opbrengen: je eten wordt koud. In de keuken doen ze hun best om het op een goede temperatuur te serveren, dan is het eigenlijk not-done om het dan alsnog lauwwarm naar binnen te schuiven. Door je gefotografeer wordt jouw eten koud, maar ook dat van je tafelgenoten. Je doet er dus goed aan om te trainen en snel te worden in het maken van die foto’s.
Diëtisten van de Curtin University hebben ontdekt dat het bekijken van een foto een betere manier is om iemands eetgedrag te beoordelen dan wanneer je het aan de persoon zelf overlaat om dit in een eetdagboek te schrijven. Die informatie schijnt namelijk een stuk minder accuraat te zijn dan een foto. Mensen hebben zelf ook veel meer overzicht over wat ze hebben gegeten wanneer ze dit fotograferen. Zeker als je er straks ook nog AI op kunt loslaten die voor je berekent hoeveel calorieën, eitwitten, koolhydraten enzovoort je hebt genuttigd.