17.09.2024
Gadgets

Zelfs AirTag-achtige apparaten worden van extra functies voorzien

By: Jeroen de Hooge

BlogGadgets

Waar smartphones die de afgelopen jaren juist steeds knoplozer zijn geworden weer meer knoppen krijgen, zo krijgen Bluetooth-trackers die ook juist zo klein en simpel mogelijk waren ook meer mogelijkheden. De AirTag van Apple zelf (nog) niet, maar wel een van de eerste bekende Bluetooth-trackers: Tile.

Tile

Tile heeft als upgrade gekregen dat je er SOS-meldingen mee kunt sturen. Er zit een knop op deze vierkante apparaatjes waarmee je door drie keer te drukken een SOS-kunt uitsturen als je in nood bent. Denk aan mensen die bijvoorbeeld op reis zijn en hun rugzak willen kunnen tracken mocht ie gestolen worden of kwijtraken, maar ermee gaan wandelen in een groot nationaal park en vallen of de weg kwijtraken. 

 

De knop is in principe bedoeld om mensen die dichtbij je staan te verwittigen dat je niet in orde bent en hulp nodig hebt, maar je kunt je locatie hiermee ook sturen naar hulpdiensten. Tile introduceert hiervoor na drie jaar nieuwe producten: Tile Pro, Tile Mate, Tile Slim en Tile Sticker. Deze apparaten kunnen onder andere beter tegen water en hebben de mogelijkheid iets luider geluid te maken als je ze zoekt. Of ze ook beter gevonden kunnen worden, bijvoorbeeld door de toevoeging van ultrawideband, is onbekend. Van sommige apparaten is de range wel een stuk verbeterd: sommigen kunnen vanaf 150 meter al gevonden worden (de Pro om precies te zijn).

SOS-knop

Tiles hebben altijd al een knop gehad: je kunt door twee keer te drukken je telefoon laten afgaan en met drie keer drukken dus de SOS Alert uitsturen. Er start dan eerst een aftelronde van 15  seconde, zodat je tijd hebt om het nog uit te schakelen, maar daarna stuurt het tekstberichten en pushmeldingen naar je noodcontacten en het Tile-noodcentrum (al zal dat laatste alleen in de VS gelden). Je moet voor dat laatste bovendien een abonnement hebben van 15 dollar per maand.

Het is niet zo dat er meteen een ambulance komt met gierende banden en dito sirenes, wanneer je op de knop hebt gedrukt. De noodmedewerkers van Tile bellen je eerst op en schakelen na een gesprek met iemand op jouw telefoon de nooddiensten in die nodig zijn. Mocht je telefoon niet worden opgenomen, dan worden automatisch de hulpdiensten ingeschakeld voor de zekerheid. 

 

Ook in Nederland kan het helpen

Dit soort SOS-functies worden ook steeds belangrijker op smartphones. In Nederland is alles zo klein dat je het waarschijnlijk minder snel nodig hebt, maar in het buitenland zijn de afstanden groter en ook de gevaren: bij ons vind je op een paar wolven na geen gevaarlijke dieren, oneindige bossen of extreme omstandigheden qua hitte. Maar je kunt wel alsnog op een plek die mensen niet weten onwel raken of een ongeluk krijgen, dus dan is zo’n SOS-functie niet slecht.

Share this post