24.09.2024
Online

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

By: Laura Jenny

BlogOnline

Wehkamp gaat vanaf nu samenwerken met Riverty en dat klinkt je misschien niet bekend. De betaaldienst is echter hartstikke bekend onder de naam die het vroeger had: Afterpay. Het is hetzelfde idee als Klarna, Tinka of Billink. Achteraf betalen dus. Klarna is een grote vis in dit water en dat geldt ook voor Riverty, maar wat is nu precies het verschil?

 

Achteraf betalen

Achteraf betalen is een populaire keuze bij webshops. Soms is het omdat je iets nodig hebt maar even geen geld tot je beschikking hebt. Soms is het ultieme luiheid en heb je gewoon geen zin om je creditcard of mobiele telefoon te pakken. Wat de reden ook is: pas op dat je achteraf betalingen niet te veel opstapelen, want voor je het weet loopt je achter en verdienen deze diensten goudgeld aan jouw shopverslaving of lakse houding. Zou zonde zijn.

Door mensen die verstand hebben van financiën worden dit soort diensten vaak als de duivel gezien, omdat ze in de hand werken dat mensen geld uitgeven dat ze eigenlijk niet hebben. Dat klopt natuurlijk, maar dat is lang niet altijd de reden om achteraf betalen te kiezen. Maar wat je reden ook is: deze achteraf betaaldiensten verwerken dagelijks duizenden transacties, dus je bent niet de enige.

 

Buy Now, Pay Later

Bij alle Buy Now, Pay Later-diensten werkt het ongeveer hetzelfde. Je moet binnen een bepaalde termijn alsnog betalen. Het voordeel is dat als je denkt dat je wel wat gaat retourneren, je dan in ieder geval niet hoeft te betalen voor wat je terugstuurt. Wel zijn de tijden dat je kunt betalen bij de verschillende achteraf betalendiensten verschillend. Zo heb je bij Klarna 30 dagen de tijd om je bestelling te betalen, terwijl dat bij Riverty maar 14 dagen is. Bij Klarna kun je je betaling ook in drieën doen, dat kan bij Riverty niet.

De betaling wordt eigenlijk altijd op dezelfde manier verricht, namelijk via iDeal. Stuur je iets retour, dan wordt de betaling eventueel gepauzeerd om de webshop verwerkingstijd te geven: Riverty geeft er 14 dagen voor, Klarna 21 dagen. Kortom, Klarna is altijd een betere optie als je zo laat mogelijk wil betalen. Klarna kan bovendien je betaling pauzeren als je aangeeft dat je de bestelling nog niet hebt ontvangen, al moet je hiervoor wel aan verschillende voorwaarden voldoen.

 

Riverty

Krijg je bij een webwinkel de optie niet om achteraf te betalen, terwijl je dit eerder bij die winkel wel kon? Dan heb je waarschijnlijk nog een openstaande rekening. Ook zijn er webwinkels die dit dichtzetten voor mensen die te veel retourneren. Goed om te weten: de diensten zijn niet verplicht te checken of je een BKR-registratie hebt en wat je inkomen is. Eigenlijk is het dus een mini-lening waarbij je geen rente betaalt. Als je tenminste op tijd betaalt, want doe je dat niet, dan kun je extra kosten voor je rekening krijgen. 

Die kosten kunnen oplopen: heb je niet op de uiterste betaaldatum betaald bij Klarna, dan krijg je ene herinnering en een nieuwe betalingstermijn van 14 dagen. Daarna worden er 13,50 euro aanmaningskosten in rekening gebracht. Bij bedragen van minder dan 20 euro is dit 7,50 euro. Als je het dan nog niet hebt begrepen, dan betaal je minimaal 40 euro (maximaal 15 procent van het openstaande bedrag). 

 

Klarna

Heb je niet op de uiterste betaaldatum betaald bij Riverty, dan krijg je 14 dagen de tijd om te betalen, maar doe je dat niet, dan wordt het bedrag tussen de 9,50 euro en 21 euro hoger. Verzaak je weer, dan krijg je hetzelfde als bij Klarna: minimaal 40 euro betalen (maximaal 15 procent van het openstaande bedrag). 

Hoewel Klarna niet verplicht is te checken op een BKR-registratie, kun je die wel krijgen. Betaal je stipt, dan krijg je een positieve BKR-registratie. Doe je dat juist niet, dan kotm er een bijzonderheid bij je registratie en weten andere organisaties dat je mogelijk betalingsachterstanden hebt. Dit zou hypotheekverstrekkers er zelfs van kunnen weerhouden je een lening te geven voor je huis, dus pas hiermee goed op. Een negatieve BKR-registratie blijft nog 5 jaar zichtbaar: ook als je de dag erna miljardair wordt en altijd alles meteen betaalt.

Kortom, achteraf betalen kan heel handig zijn, maar deze bedrijven kunnen van een goede vriend een grote vijand worden met soms levensgrote gevolgen. 

 

Share this post