27.09.2024
Nieuws

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Zonneplan ziet dat steeds meer mensen een dynamisch energiecontract kiezen en dat mensen daarmee geld besparen. Nu komt het met iets nieuws dat hoge kosten moet voorkomen, namelijk een prijsplafond voor gas.

Prijsplafond

Je kunt een maximale prijs voor gas instellen en dat geldt voor zowel bestaande als nieuwe klanten van Zonneplan. Het kan van oktober tot en met maart lopen, wat traditioneel maanden zijn waarin het meest gas wordt gebruikt: 80 procent van de jaarlijkse gasbehoefte. De prijs van gas is de afgelopen maanden erg stabiel gebleven en zat steeds tussen de 1,10 en 1,20 euro per kuub. Er is geen reden om te denken dat dat deze winter anders zou zijn, al weet je het natuurlijk nooit zeker. 

We zagen het immers in 2022 ook, dat het door allerlei verschillende factoren ineens enorm kan stijgen. Nog steeds is er veel onrust in de wereld en is het dus niet ondenkbaar dat het wel weer gaat stijgen. Je kunt daarom een prijsplafond instellen: je betaalt er wel geld voor, namelijk 2,5 cent per kuub, maar dat zou in totaal voor een gemiddeld huishouden uitkomen op 25 euro. Er wordt door zo’n gemiddeld huishouden 1200 kuub gas per jaar gebruikt.

Hoge gasprijzen

Zonneplan introduceert daarnaast een optie op een vast voorschot, in plaats van een factuur die maandelijks wisselt. Dit is bij andere energiemaatschappijen gebruikelijk, maar met een dynamisch contract is dat minder. Echter komt het er dus wel bij Zonneplan, omdat je dan wat meer vastigheid hebt en aan het einde van het jaar hoort of je iets tekort bent geschoten of juist geld terugkrijgt. Zo heb je een wat eenvoudiger maandelijks kostenplaatje voor je bankrekening.

Het is maar net wat je wil: sommige mensen vinden het juist leuk om elke maand te betalen voor hun dynamische contract en te zien hoe het fluctueert, maar anderen hebben dus liever wat meer ‘vastigheid’ qua betalen, terwijl ze wel willen profiteren van de dynamiek van het contract. Het is in ieder geval optioneel, dus het maar net wat je wil. In ieder geval heeft 1 op de 20 huishoudens een dynamisch contract, dus het is interessant om te zien of andere aanbieders van dit type contracten dit soort innovaties ook toepassen.

Het prijsplafond zorgt er in ieder geval voor dat je je iets minder zorgen hoeft te maken over je gasrekening in de komende maanden. Tenminste: het is natuurlijk altijd goed om het zo min mogelijk te gebruiken, maar met het prijsplafond hoef je minder bang te zijn dat je gewone gas ineens een stuk duurder wordt.

 

Share this post