Je hoeft je niet meer door een giftige spin te laten bijten in de hoop dat je superkrachten krijgt. De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.
Zwieren langs de wolkenkrabbers in Manhattan is misschien iets minder realistisch, maar onderzoekers aan de Tufts University hebben iets ontwikkeld dat toch echt onmiskenbaar webshooters zijn. En gelukkig kan er ook vrij creatief mee om worden gegaan waar die webjes vandaan komen. Spidey zelf heeft ze soms uit zijn lijf komen, maar soms uit een soort armbanden: het is niet altijd even duidelijk hoe die webben uit hem komen.
Dat komt nu wel goed uit, want dat geeft de onderzoekers mogelijkheden om zelf met webshooters te komen op hun eigen manier. Spoiler alert: het lukt niet om het direct uit het lichaam te laten komen. Daarvoor zal je je toch echt door een giftige spin moeten laten bijten. Er wordt een vloeibaar middel uit een naald geschoten, als een soort tattoo maar dan met materiaal dat heel snel heel plakkerig is. Het kan zich als een soort slijm-handje van vroeger aan van alles hechten, maar dan veel steviger: het kan tot tachtig keer zijn eigen gewicht tillen.
Hoe? Door zijde van motten te gebruiken dat zo wordt ‘uitgekleed’ dat er alleen fibroine overblijft, een proteïne die vervolgens wordt mixt met aceton, chitosan en dopamine om een soort mensenweb te maken. Hoewel, mensen: er komen weinig lichaamseigen stoffen bij kijken. Of het helemaal is wat een spin produceert, waarschijnlijk niet, maar het is in ieder geval wel een indrukwekkend staaltje wetenschap. Wil je een zwaar object aan de sliert hangen, dan maak je een dikkere draad, maar je kunt ook een sliert maken zo dun als een haar, mocht er iets minder zwaar gewicht aan hoeven te hangen.
Straks kunnen we dus allemaal Spider-Man zijn, mocht zoiets als dit ooit commercieel beschikbaar zijn. Al kunnen we ons voorstellen dat de productie van dit materiaal niet bepaald eenvoudig, duurzaam of goedkoop is. Maar stel je toch voor, dat je aan het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam kunt hangen, of van de Rabobank in Utrecht zo naar de Dom zwiert? Alleen, aan hoeveel mensen ga je dit soort technologie verkopen? With great power, comes great responsibility…