Met de komst van kunstmatige intelligentie zien we ook steeds vaker dat mensen met deepfakes te kakken worden gezet. Taylor Swift maakte het mee met Taylor Swift AI, maar ook worden kinderen op social media door die deepfakes gechanteerd, met soms extreme gevolgen. Er is nu nog een nieuwe variant: de deepfake lover.
We zitten er soms vol verbazing naar te kijken: programma’s van Kees van der Spek bijvoorbeeld, waarin mensen zich dan volledig laten inpakken door een onbekende die ze nog nooit hebben gezien. Iemand die ze online kennen, die helemaal uit het niets komt, en ze toch zover krijgt om duizenden euro’s over te maken voor operaties, zielige kinderen, vliegtickets, enzovoort. Dat waren vaak zogeheten Yahoo boys, een soort georganiseerde misdaad die vaak vanuit Ghana wordt gerund.
Nu wordt daar door veel mensen nog aandacht aan besteed en moeite in gestoken, maar wat als die Yahoo boys ineens Yahoo bots worden? Deepfake tools kunnen natuurlijk nog veel beter een realistisch persoon neerzetten. Uiteraard zit daar uiteindelijk alsnog een mens achter, maar AI is het ‘zware werk’ meer gaan overnemen. AI kan immers ook realistisch een stem nadoen, een heel natuurlijk gesprek voeren en ook nog een video of foto van een persoon maken die helemaal niet bestaat.
Vroeger vonden we het raar dat mensen in Yahoo boys trapten, omdat het toch opvallend is als je iemand nooit ziet of spreekt? Die factor wordt er nu echter uit verwijderd, omdat AI dat allemaal kan maken van een persoon. In Hong Kong heeft de politie zelfs recent 27 mensen gearresteerd die aan zulke romantische oplichting deden. Ze gebruiken een ander gezicht met AI om met iemand te praten en wisten zo 40 miljoen euro af te troggelen van allerlei mensen door neppe cryptovaluta-investeringen aan te bieden, schrijft South China Morning Post. Het idee is dat de scammers via AI aantrekkelijke jongedames leken, waardoor voornamelijk heteromannen sneller werden verleid om te investeren.
Je kunt dus niet meer uitgaan van mensen die met je videobellen. Er zit toch echt nog maar een ding op als je je online romance 100 procent wil vertrouwen, en dat is om elkaar uiteindelijk toch in het echt te zien. Zeker voordat je geld naar iemand overmaakt. Zorg dus dat als iemand ver weg woont, jij daarheen gaat (en dan het liefst nog met een vriend of vriendin, zodat je niet alleen bent).
Ga geen geld overmaken voor vliegtickets of andere zaken: in principe ken je die persoon niet. Of tenminste, je mag er niet vanuit gaan dat je die persoon kent. Sterker nog, je mag er niet eens vanuit gaan dat er echt een persoon is. Het is een facade van AI met een gemene poppenspeler erachter: dat is eigenlijk hoe je het moet zien. Bepaald niet romantisch, helaas.