30.10.2024
Artificial Intelligence

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

By: Jeroen de Hooge

BlogArtificial Intelligence

Sommige mensen zijn overtuigd dat AI maar een trend is. Dat het wel weer overwaait. Of dat het een bubbel is die elk moment kan poppen. Waar het gaat om AI-chatbots zou je dat misschien wel kunnen stellen, maar als het om automatisering gaat, dan lijkt AI het toch wel van die mensen te gaan winnen. Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Kwart van het programmeerwerk door AI

Wel gaan er nog menselijke ogen over het werk, om te controleren of de kunstmatige intelligentie zijn werk wel goed heeft gedaan en ons niet stiekem weg programmeert uit de wereld natuurlijk. Tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers door Google werd dit bekendgemaakt door Google-CEO Sundar Pichai. Hij zei daarnaast dat het bedrijf 88,3 miljard dollar aan omzet draaide (in een kwartaal). Google Services (dat is onder andere de zoekmachine) en de clouddiensten van het bedrijf laten groei zien. Waarschijnlijk mede dankzij AI.

AI is ook steeds meer op te merken in Google-programma’s. In Google Meet kan AI voor je notuleren en als je even tegen iemand aan wil praten dan kan dat met chatbot Gemini, waar je ook op maat gemaakte chatbots mee kunt maken. Op Android-telefoons is al lang AI van toepassing, zoals in de foto-app van Google, waardoor je objecten uit de foto’s kunt laten verdwijnen. In AI is bijvoorbeeld AI Overview een groot nieuw item, maar dat is nog niet uit in Nederland. Hiermee krijg je zoveel mogelijk antwoord op je zoekopdracht binnen Google Zoeken, doordat Google content van sites gebruikt (waar het wel naar linkt, mocht je meer willen weten).

Verder geeft Google aan dat Google Maps inmiddels het opzienbarende aantal van 2 miljard gebruikers heeft. Een flinke prestatie, die waarschijnlijk niet zo 1-2-3 zal worden ingehaald door een andere navigatie-app. Moet je nagaan als je reviews achterlaat in Google Maps: dan heb je waarschijnlijk al snel een vrij groot publiek dat aan je lippen hangt. 

Natuurlijk weten we dat bij Google cijfers nooit echt normaal zijn: het zijn altijd gestoorde aantallen. Het feit dat Google zulke cijfers heeft en zo groot en machtig is zorgt ook wel voor problemen: het is verwikkeld in diverse rechtszaken, moet zich aan veel (nieuwe) wet- en regelgeving houden en niet iedereen vertrouwt er altijd op dat het bedrijf ook daadwerkelijk goed met hun gegevens omgaat. Hoge bomen vangen veel wind, zeker bomen van 88 miljard dollar hoog. Maar goed, die hebben dus flink wat versteviging in de vorm van AI om op te bouwen.

Share this post