15.11.2024
Social Media

Meta moet 800 miljoen euro betalen door zijn Marketplace

By: Laura Jenny

BlogSocial Media

De EU heeft Meta een nieuwe, fikse boete gegeven voor het overtreden van de wet met zijn Marketplace. Vooral de manier waarop Meta het aan Facebook vastknoopte is wat de EU betreft een probleem. 

Facebook Marketplace

Brussel geeft de boete omdat Facebook door Meta aan zijn advertentiedienst werd geknoopt er oneerlijke handel ontstond ten opzichte van andere aanbieders. Daarnaast zou Meta zijn eigen Facebook Marketplace hebben voorgetrokken en dat is illegaal, stelt Margrethe Vestager, de concurrentiebaas van de EU en al lange tijd de schrik van menig big tech-bedrijf.

Meta is het er niet mee eens. Dat zegt dat het de Marketplace heeft gebouwd omdat gebruikers erom vroegen en dat het besluit van de EU de realiteit van de markt negeert. “Dit besluit van de EU dient alleen om marktplaatsen waar de overheid baat bij heeft te beschermen van concurrentie.” Het zal dan ook niemand verbazen dat Meta tegen het besluit in beroep gaat. Het denkt een goede kans te maken, omdat er geen bewijs wordt geleverd dat er rivalen of consumenten zijn geschaad door de Marketplace.

 

De Marketplace is een plek waar tweedehands spullen kunnen worden verkocht en gekocht. Het verscheen in 2016 al en wordt volop gebruikt. Volgens Meta bevindt het zich in een extreem competitieve markt, waar het ook wel gelijk in heeft. In Nederland heb je Marktplaats (wat ironisch genoeg een letterlijke vertaling is qua naam, zij het dat Marktplaats langer bestaat), er is eBay, Leboncoin, maar bijvoorbeeld ook Vinted dat aan terrein wint en zijn categorieën steeds verder uitbreidt. Meta ziet het dus als een gezonde concurrentiestrijd die het voert, maar de EU staat daar niet achter. 

EA en Meta al langer overhoop

Het is een nieuw dieptepunt in een relatie die al nagenoeg niet slechter kon: Meta brengt al bepaalde dingen niet zomaar uit in de EU omdat het ofwel boos is om de boetes die het al heeft gekregen, ofwel bang is dat het er alleen nog maar meer boetes mee riskeert. Een voorbeeld daarvan is Meta AI. De EU is het niet eens met hoe Meta data verzameld, hoe het advertenties aan gebruikers serveert en hoe het met bijvoorbeeld jongeren omgaat.

Er is hoop voor Big Tech, want Vestager staat op het punt om de EU te verlaten. Ze heeft tien jaar gestreden, maar over een paar weken is het klaar. Natuurlijk komt er een ander in die plaats en het is afwachten in hoeverre die persoon bedrijven als Apple, Google, Microsoft en social media-platforms zal aanpakken. In ieder geval zit die persoon er straks vijf jaar, dus het kan nu juist een goed moment zijn voor Meta om aan de relatie te werken.

Share this post