De Federal Trade Commission in de Verenigde Staten start een onderzoek naar de clouddienst van Microsoft. Het Amerikaanse IT-bedrijf zou er praktijken op nahouden die bepaald geen eerlijke handel zijn, denkt de FTC.
Big Tech wordt zowel in de Verenigde Staten als in Europa flink aangepakt met regels, boetes, enzovoort. Bedrijven als Microsoft, Meta en Google worden scherp in de gaten gehouden door zowel consumentenorganisaties als waakhonden van de overheid. Soms volgen daaruit grotere onderzoeken en dat is nu dus het geval met de FTC en Microsoft. Zeker nu ze in de VS in de laatste weken van President Biden zitten, worden dit soort projecten nog snel gestart.
De FTC kreeg klachten binnen dat Microsoft zijn macht in de markt zou misbruiken waar het gaat om productiviteitssoftware. Het zou hem daarbij vooral zitten in de voorwaarden van licenties, waardoor klanten hun data niet zo makkelijk vanuit de Microsoft Azure-cloud naar platforms van de concurrentie kunnen overhevelen. Microsoft zou voor vertrekkende partijen de kosten enorm opdrijven, grote vertrekkosten rekenen en zijn Office 365-producten niet bruikbaar maken met clouds van anderen. Klinkt een beetje als klantje-pesten, maar er moet wel opgemerkt worden dat dit is wat de FTC heeft gehoord en niet per se wat ook waar is. Daar is immers dat onderzoek voor.
Overigens is het niet helemaal zo onschuldig als het lijkt: de FTC heeft wel degelijk kritische vragen gesteld aan de industrie en op basis van die feedback is naar voren gekomen dat er zorgen zijn over de machtspositie van Microsoft in de cloudwereld. Het komt Microsoft waarschijnlijk ook niet rauw op zijn dak: er is in het Verenigd Koninkrijk ook al een soortgelijk onderzoek gestart omdat bedrijven zouden zijn ‘opgesloten’ in hun cloud-abonnement. Dat zou Microsoft in de EU ook staan te wachten, maar daar heeft het een deal gesloten met een groep cloudaanbieders waardoor het daar vooralsnog onderuit komt.
Leider van de FTC, Lina Khan, is een gevreesde vrouw, zoals Margrethe Vestager dat is bij de EU. Echter gaat dat veranderen. Zowel Vestager als Khan gaan weg omdat hun termijn erop zit. Het is nog afwachten hoe hun opvolgers het gaan aanpakken. Kijkend naar het verleden heeft Microsoft niet de allerwarmste band met de FTC. De waakhond klaagde Microsoft in 2022 nog aan om de overname van Activision. Iets wat Microsoft uiteindelijk wel is gelukt voor elkaar te krijgen.
Het is eenvoudig voor leveranciers om hun clouddiensten heel belangrijk te maken, want er is ook veel vraag naar, zeker in het kader van AI. Er zou in 2023 zo’n 560 miljard euro zijn gespendeerd aan clouddiensten en dat belooft alleen nog maar te stijgen. De grootste partij is Amazon Web Services met 31 procent van de markt, gevolgd door Microsoft met 20 procent en dan Google met 12 procent. Al is het dus de vraag hoeveel van die procent nu werkelijk vrijwillig bij die bedrijven zit voor het opslaan van zijn data.