We wisten dat het eraan zat te komen, maar nu is het ook echt gebeurd: de koers van Bitcoin ging boven de 100.000 dollar. Het gebeurde vandaag om 3.30 uur ‘s ochtends. Hoe dat komt? Mede door de ondersteuning van Donald Trump voor de munt.
We schreven eerder al dat Donald Trump nogal een ommezwaai heeft gemaakt als het om Bitcoin gaat. Eentje in de goede richting voor mensen die de munt hebben: heb je 1 bitcoin in je bezit, dan is die bijna een ton waard. Klinkt als een mooie mijlpaal en dat is het wel, maar voor cryptofans is het wel iets meer dan dat. Er werd al jaren uitgekeken naar dit moment en het betekent voor sommige mensen dat er zeker een toekomst is voor crypto.
Voor de een klinkt dat logisch, voor een ander iets minder. Cryptovaluta worden vaak besproken alsof je er vrij makkelijk rijk van wordt en dan komen mensen toch van een koude kermis thuis. Er zijn net als op de aandelenbeurs heel veel verschillende varianten om uit te kiezen en de een doet het soms beter, dan weer de ander: het fluctueert enorm. De bekendste cryptomunt van allemaal is Bitcoin en die wordt gezien als de trendsetter voor de hele crypto-industrie. Dat klopt vaak, maar zeker niet altijd. Uiteraard hopen veel mensen wel dat het nu klopt.
De reden dat juist nu die 100.000 dollar-grens wordt bereikt heeft alles te maken met Trump. Hij heeft Paul Atkins voorgedragen als voorzitter van de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder. Atkins steekt niet onder stoelen of banken dat hij voorstander is van crypto, dus zien veel mensen het rooskleurig in: iets wat zijn sporen nalaat op de koers van Bitcoin. Daarnaast zijn de financiële plannen van Trump waarschijnlijk sowieso al positief voor de Bitcoin.
Trump denkt er zelfs over om de 1 miljoen dollar in de munt te steken en zo als overheid wat van deze munt achter de hand te hebben. Het is alleen de vraag of mensen dit niet te veel van het goede vinden: sommigen zijn er erg op gesteld dat Bitcoin decentraal is, en inmenging van een overheid kan dat aantasten. Tegelijkertijd denken veel mensen dat dat wel losloopt en zijn ze juist wel te spreken over het vertrouwen dat de Amerikaanse overheid in dat geval zou hebben.
Mocht je Bitcoin in je bezit hebben, let dan goed op waar je je toegangscode bewaart. In Engeland is iemand recent nog meer dan een miljoen euro verloren omdat zijn vrouw zijn spullen opruimde en ook die toegang zo in de afvalbak gooide. Zal Bitcoin binnenkort nog meer stijgen? Als het inderdaad gebeurt dat de Amerikaanse overheid erin investeert, dan zou dat goed kunnen. Al kunnen we ons voorstellen dat de munt na deze mijlpaal misschien even wat tijd nodig heeft om bij te komen. En dan dus vooral de bezitters ervan.