DeepMind, Google’s lab waarin volop met kunstmatige intelligentie wordt geexperimenteerd, is in de prijzen gevallen. En wat voor een prijs: morgen worden de Nobelprijzen weggegeven, maar vandaag was de Nobelprijs voor Scheikunde vast aan de beurt. En die is voor Google door zijn AI-onderzoek.
Er is geen Nobelprijs voor computers, maar als die er was, dan was het nog passender geweest. Google-onderzoekers van DeepMind, Demis Hassabis en John Jumper hebben de prijs in ontvangst genomen voor AlphaFold. David Baker, hoofd van het Institute for Protein Design op de Universiteit van Washington deelt ook mee in de prijs. AlphaFold AI is er om de structuur van menselijke proteïnen te berekenen. Hierdoor is het mogelijk geworden om de structuur van ongeveer alle 200 miljoen proteinen die we kennen te voorspellen. Hiervan droomde de wetenschap al vijftig jaar, stelt het Nobelprijscomité.
Baker wist in 2003 zelfs een proteïne te ontwikkelen die anders is dan alle anderen en blijft nieuwe proteinen ontwikkelen die een grote rol spelen in onder andere vaccinaties, nanomaterialenen, sensoren en farmaceutische producten. Deze twee uitvindingen zorgen voor een grote hoeveelheid nieuwe mogelijkheden en daarom zijn ze de prijs waard. “Werk dat dat normaliter jaren in beslag nam, kost nu een paar minuutjes.”
Gisteren won AI ook al een Nobelprijs, namelijk twee wetenschappers die de fundering voor kunstmatige intelligentie hebben gelegd. Het is alleen de vraag of het helemaal past bij de categorie: Nobelprijs voor Natuurkunde. Meer nog dan de bovenstaande prijs zou deze award eigenlijk een nieuwe categorie moeten krijgen. Diverse mensen protesteren tegen deze keuze, omdat natuurkundigen hierdoor in de kou worden gezet, stellen ze. Ach, we gunnen John Hopfield en Geoffrey E. Hinton de prijs wel: ze hebben verschillende tools uit de natuurkunde gebruikt om de bakermat van AI te helpen bouwen.
We zijn benieuwd of we morgen nog meer Nobelprijswinnaars gaan horen die met kunstmatige intelligentie bezig zijn, al kunnen we ons voorstellen dat de Nobelprijs voor de Vrede toch echt aan iets anders besteed is. We weten immers nog steeds niet of AI uiteindelijk niet zal zorgen voor een Terminator-achtige uitkomst waarin we in oorlog komen met de robots. Of het op een iets minder cinematische manier toch moeilijk te stellen gaan krijgen met de enorm slimme AI-systemen die wij ontwikkelen, maar op den duur misschien wel worden ontwikkeld door AI.
Morgen wordt een spannende dag dus. Of zouden alle Nobelprijswinnaars dit jaar misschien zijn uitgekozen met een beetje hulp van ChatGPT? En nu we toch onze lolbroek aanhebben, verwijzen we je graag door naar de winnaars van Ig Nobelprijzen, die enkele weken geleden bekend werden gemaakt.