Rapper en Olympische Spelen-ganger Snoop Dogg heeft de eerste grote muziekclip gemaakt die helemaal is gemaakt met AI. Dat betekent dat ook de rapper zelf in AI wordt weergegeven en hij blijkt daarin verschillende gedaanten te hebben. Waaronder een van een soort gladiator. Is dit de toekomst van videoclips?
Videoclips waren ooit goud. Je kon vroeger op The Box je favoriete clip aanvragen en voor je het weet was Captain Jack 50 keer per dag te zien. Of de band Epica, in wat latere jaren van deze zender. De 90’s waren een periode dat we TMF hadden in Nederland, maar ook MTV konden ontvangen waar destijds ook nog videoclips op te zien waren.
Er is veel veranderd: op een gegeven moment waren de videoclips niet meer zo interessant: er was geen ruimte meer voor op televisie, omdat TMF verdween en MTV alleen nog Teen Mom en Ex on the Beach-achtige programma uitzond. Er was ook niet veel vraag meer naar, omdat je op YouTube altijd een clip of een nummer kon opzoeken. Daarna kwamen natuurlijk social media en veranderde dat weer. Niet dat MTV ineens weer vol voor de clips ging, maar wel omdat artiesten weer een beetje hun best moesten gaan doen.
Videoclips zijn nog steeds de beste reclame voor je muziek en zeker op social media is daar veel om te doen: een blik achter de schermen, hype over wat er in de clip gebeurt, outfits die worden gedragen, en natuurlijk uiteindelijk het delen van (stukjes van) de clip zelf. Genoeg te doen dus. En dan komt er ook nog TikTok bij, waar als je een beetje een leuke choreografie maakt, er ook nog eens extra veel wordt nagedaan. Is er een betere vorm van vleierij? En wederom: van reclame? Eigenlijk niet.
Kortom, videoclips zijn weer belangrijk, maar op een andere manier. Het is echter de vraag of de AI daar iets aan gaat veranderen. Je kunt van een videoclip die door ‘de computer’ in elkaar is gezet moeilijk een hype maken. Je kunt er wel veel verschillende beelden uit delen zonder dat iemand snapt wat er nou gezegd wordt, want dat zie je wel veel bij AI-clips: het zijn vaak heel korte op elkaar gepropte videostukjes die niet op elkaar lijken als je naar het visuele plaatje kijkt, maar ook niet op elkaar lijken in het verhaal. Maar de echte hype en ‘backstage’, dat mis je als fan wel.
Bovendien is er ook wat te zeggen over de nieuwe videoclip van Snoop Doggs Love You More. Het nummer, dat een samenwerking is met Dave East en WHOISTEVENYOUNG en is gemaakt voor de film Bosco, heeft een clip gekregen die is gemaakt door een flinke groep visuele artiesten en The Dor Brothers, met als regisseur Jaron Marquis. Het is dus ook weer niet alsof echt alles aan AI wordt overgelaten. En waarschijnlijk ook omdat je niet moet willen dat echt alles aan AI wordt overgelaten. Google Gemini zei op 3 oktober nog dat het die dag Dierendag is en hallucinatie is nog steeds een groot probleem.
Het team besloot bovendien een batterij aan AI-platforms te gebruiken in plaats van een: Runway, Midjourney, Luma AI, Magnific AI, Kling, Ideogram: ze zijn allemaal van de partij. Het was voor artiesten een interessante manier om te werken: veel van hen waren enorm verbaasd dat AI zo snel zoveel kan maken met volle details. Het duurt niet meer maanden om een stuk video te maken: het kost uren, misschien wel minuten. Echter, die artiesten zijn nog steeds nodig om de AI te corrigeren. Vooral als het om beweging gaat, dan blijkt AI er regelmatig een potje van te maken. Artiesten hebben uiteindelijk twee maanden gewerkt aan 35 seconden dat Snoop in een rijtuig zit. Er kwam veel fotobewerkingssoftware aan te pas om te verfijnen waar de AI mee kwam.
Dat is ergens lullig, want dat verwacht je als kijker niet. Als je hoort dat de video met AI is gemaakt, dan denk je: oh dit is in een heel korte tijd in elkaar geknald. Maar of het nou door artiesten is bewerkt of niet: helemaal zielloos is het niet. Sure, al die beeldjes die onsamenhangend lijken door elkaar, dat hoeven we niet in elke clip te zien, maar het is wel een interessante video om naar te kijken. En is dat niet uiteindelijk wat videoclips zijn? Vermaak om naar te kijken terwijl je vooral naar de muziek luistert.
Toch is Snoop Dogg niet helemaal de eerste, want dat is ‘onze’ Fresku. Rapper Fresku kwam in 2023 met een videoclip die grotendeels met AI is gemaakt. Toch zie je wel wat overeenkomsten met die van Snoop Dogg, omdat het beide zorgt voor veel beelden die visueel niet bij elkaar passen en dan toch uiteindelijk de rappers zelf erin om het nog wat meer gewicht te geven. Want ja, een videoclip zonder de artiest erin, voelt weer snel als een soort inwisselbare clip, alsof een gebruiker het zelf heeft gemaakt, er een liedje van bij wijze van spreken Taylor Swift overheen kan doen en op YouTube kan zetten.
Het lijkt er dus op dat er toch meer haken en ogen zitten aan AI, en misschien wat ongeschreven regels. Ook zal AI zich wel wat meer moeten doorontwikkelen: Sora, het videoplatform van OpenAI, kan bijvoorbeeld op dit moment nog niet heel lange video’s maken. Als dat wordt uitgebreid en de AI ook steeds moeilijkere prompts kan begrijpen, dan kan het een aantrekkelijke mogelijkheid worden om videoclips te maken. Al blijft het afwegen wat de fans nu echt willen zien, want die willen vaak vooral hun idool zien, en dan misschien toch liever de echte versie.