18.09.2019
Automotive

​Uber zet jouw telefoon in bij ongelukken

By: Laura Jenny

BlogAutomotive

Met zoveel Uber-chauffeurs op de wereld, die ook nog eens in de drukste steden rijden, gaat er weleens iets mis. Uber komt nu met RideCheck, om te zorgen dat er meer informatie beschikbaar is bij een crash. En daar is jouw telefoon bij nodig.

RideCheck

RideCheck maakt namelijk gebruik van de GPS, gyroscoop en accelerometer van je smartphone om een crash op te sporen. Daarbij wordt zowel de informatie van jouw telefoon als die van je chauffeur ingezet. Dat is niet alleen voor ongelukken, maar ook bij andere abnormale verschijnselen of wanneer je heel lang stil staat.

De mogelijkheid is vorig jaar aangekondigd, maar inmiddels is deze maandenlang flink getest. Vanaf nu is hij live in de Verenigde Staten, maar ditmaal blijft het daar niet. Uber zal binnenkort andere landen aankondigen waarin RideCheck mogelijk wordt. Het systeem neemt niet alleen informatie van je telefoon, het stuurt ook informatie terug. Juist om je erop te wijzen dat er iets vreemds gaande lijkt te zijn, met de vraag of je wel oké bent.

911 bellen

Vervolgens krijg je een lijstje te zien met onder andere opties als: ja alles gaat goed, maar ook de mogelijkheid om direct noodnummer 911 te bellen of Uber’s hotline voor veiligheid. Is het duidelijk dat het om een ongeluk gaat, dan kan ook direct in beeld komen “bel 911”. Twijfelen ze er bij Uber aan of het allemaal wel goed gaat en komt er geen reactie vanuit de auto, dan zullen de veiligheids-operators van Uber zelf contact opnemen.

Maar hoe weet zo’n app nou of de telefoon niet gewoon heel hard valt na een heftige remactie? Dat is door machine learning. Ook wordt daarin de informatie van de chauffeur en klant voor gebruikt. Steeds als iemand doorgeeft wat de status is, na zo’n RideCheck-melding, wordt het systeem weer beter gemaakt.

RideCheck gebruiken gaat automatisch, dus je kunt het niet aanzetten. Sowieso wordt het getriggerd door de app van de chauffeur. Het is overigens geen gloednieuwe tech, want in bijvoorbeeld GM’s OnStar-dienst wordt hier ook al gebruik van gemaakt.

Share this post