Het grootste voordeel van verkeersdrempels is dat ze de verkeersveiligheid vergroten. Als deelnemer aan het verkeer moet je wat gas terugnemen als er een drempel in zicht komt. Dat is niet alleen veiliger voor de omgeving, maar ook noodzakelijk om je auto niet te beschadigen. De snelheid waarmee je veilig over een drempel kan rijden, is afhankelijk van de hoogte ervan. Natuurlijk houd je sowieso rekening met de aanbevolen snelheid ter plaatse. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet met meer dan 30 kilometer per uur over een drempel te rijden. In een woonerf is dat 10 kilometer per uur, maar daar rijd je sowieso al stapvoets.
De waarschuwingsborden voor een verkeersdrempel van kunststof of beton ken je waarschijnlijk wel. Let binnen de bebouwde kom dus goed op als je deze borden tegenkomt. Het is een duidelijke waarschuwing dat er een drempel aan zit te komen en dat geeft je de kans om op tijd af te remmen.
Je hebt het bord gezien en remt af, heel verstandig! Je hebt je snelheid aangepast en kunt nu rustig over de drempel rijden. Hoe rustig je dat moet doen, ligt ook aan je auto. Heeft deze een lage wegligging? Dan is het verstandig om geen risico’s te nemen en de drempel stapvoets over te gaan. Dat is ook aan te raden wanneer je auto zwaar beladen is. Laat ongeveer 10 meter voor de drempel je rem los.
Het is over het algemeen niet verstandig om schuin over een drempel te rijden. Niet alleen kun je hiermee het verkeer uit tegengestelde richting dwarsbomen, het effect ervan is sowieso klein. Raak je toch de drempel? Dan is je spoiler of uitlaat waarschijnlijk erg laag of heb je niet voldoende afgeremd.
Er zijn verschillende soorten verkeersdrempels in ons land en eigenlijk geldt voor alle drempels dat je flink moet afremmen en je aan de snelheidslimiet houden om er veilig overheen te kunnen rijden. Bedenk dat de drempels, of ze nu hoog of laag zijn en gemaakt van beton of kunststof, bedoeld zijn om de veiligheid op een weg of in de wijk te vergoten.