26.05.2017
Coffee corner

Kwallenbeet? Wat je ook doet, niet op plassen

By: Patrick Smeets

BlogCoffee corner

Je hebt vast wel eens het verhaal gehoord van iemand die op een kwal is gaan staan en daarna helse pijnen heeft moeten doorstaan. Het wordt weer zomer, je gaat vermoedelijk richting strand, dus ook jij kunt in aanraking komen met het gevaarlijke deel van kwallen: de tentakels.

De oude volksremedie is om op de huid te plassen als je gestoken bent door een kwal. Hoewel iedereen het een kwallenbeet noemt bijten ze helemaal niet, ze steken je met honderden of duizenden kleine pinnetjes.

Gebeten of gestoken, zal jou wat interesseren als je daar zit vergaat van de pijn. Moet je er nou op urineren of niet, want dat neutraliseert de steek. Toch? Eh, nee. Sterker nog: urine maakt je problemen doorgaans alleen maar groter.

Doe het niet

De onderstaande Engelse video legt het in groot detail uit, maar kort samengevat komt het hier op neer: de reden dat urine goed zou zijn tegen de pijn is omdat de zuurgraad de gifstoffen zou neutraliseren. Dat is niet zo, en erger nog zorgt het er voor dat alle nog niet afgevuurde mini-stekels die op je huid zitten maar nog niet naar binnen geschoten zijn worden zelfs geactiveerd door de urine.

Wat dan wel?

Wat moet je dan wel? Behalve afliggen en bibberen kun je twee dingen doen als het gaat om spoelen: terug de zee in of niet afspoelen. Wat je vooral niet moet doen is afspoelen met vers water, want dat geeft een zelfde resultaat als urineren: meer pijn en jeuk.

Als je iets hebt tegen insectenbeten kun je dat ook gebruiken op de plek waar je gestoken bent door een kwal, het zou de jeuk in elk geval iets moeten verminderen. Als je serieuze reacties hebt, dan zou je wel eens allergisch kunnen zijn en dan moet je linea recta naar de eerste hulp. Succes!

[Afbeeldingen © Lorne – Fotolia]

Share this post