Het horen van popmuziek tijdens werk maakt werknemers blijer én productiever. Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Neurensics door middel van hersenscans (MRI) in opdracht van Sena.
Popmuziek heeft niet alleen een gunstig effect op de gemoedstoestand, maar heeft ook een positieve invloed op de snelheid van werknemers, terwijl dit niet ten koste gaat van de nauwkeurigheid.
Het is voor het eerst dat door middel van MRI-onderzoek een relatie werd gelegd tussen muziek, emoties en productiviteit.
Dat muziek een ontspannend effect heeft, is al langer bekend. Maar nu is voor het eerst met behulp van MRI-onderzoek in het brein aangetoond wat de relatie is tussen muziek, emoties en productiviteit.
Hieruit blijkt dat 80% (betrouwbaarheidsinterval +/- 20%) van de proefpersonen positievere emoties ervaart tijdens werk wanneer er muziek (pop of klassiek) wordt gedraaid vergeleken met werken zonder muziek. Daarnaast heeft popmuziek een positieve invloed op de snelheid van de werknemer, terwijl dit niet ten koste ging van de nauwkeurigheid: 73% van de proefpersonen werkte 3% tot 16% sneller, terwijl het aantal fouten gelijk bleef.
De proefpersonen moesten in een MRI-scanner moeilijke en makkelijke reactiesnelheidstaken uitvoeren terwijl zij luisterden naar popmuziek, klassieke muziek of geen muziek. Door de taken in de hersenscanner uit te voeren en gelijktijdig de hersenactiviteit te meten, kon onderzocht worden welke emoties door muziek werden geactiveerd. Daarnaast moesten de proefpersonen een taak uitvoeren buiten de scanner. Hiermee werd onderzocht of muziek invloed had op de snelheid van werken (reactiesnelheid) en de nauwkeurigheid (correcte antwoorden).