Tijdens de Olympische winterspelen kun je in het Holland Heineken House in Zuid-Korea “gewoon” genieten van een bittterbal. Nou ja “gewoon”. Het is niet echt vrij eenvoudig om een snack al seen bitterbal naar Zuid-Korea te importeren. De eisen die het land stelt zijn uitermate streng. Van Dobben heeft da nook besloten om ter plaatse verse bitterballen te bereiden met lokale, Zuid-Koreaanse ingrediënten. “In Zuid-Korea gaan we wederom voor goud!”, aldus Meestercroquettenmaker Piet Brink.
De Meestercroquettenmaker komt op 7 februari aan in Zuid-Korea en heeft dan twee dagen de tijd om de originele, geliefde Van Dobben receptuur te ontwikkelen met lokale ingrediënten. Vanaf 9 februari gaat hij 17 dagen lang, dagelijks 1300 bitterballen op ambachtelijke wijze met de hand draaien om het Oranjefeest in het Holland Heineken House compleet te maken.
In totaal zal de Meestercroquettenmaker tijdens de Olympische Spelen meer dan 22.000 bitterballen draaien. Hiervoor gebruikt hij onder andere 120 kilo rundvlees, 100 kilo bloem, 60 kilo roomboter, 60 kilo variëteit groenten en 40 kilo ui, 60 kilo ei en 250 kilo paneermeel.
“We gaan ter plekke het lokale rundvlees snijden, (450 liter) bouillon trekken en de kruidenmelange samenstellen. Samen met de bloem en de boter maken we – ook in Zuid-Korea – ragout voor de bitterballen met de topkwaliteit die Nederlanders van Van Dobben gewend zijn”, vertelt Piet Brink. “Met de bitterballen willen we de Olympische sporters en hun supporters het gevoel van thuis geven. En we hopen natuurlijk dat we ook prominenten zoals misschien wel premier Mark Rutte of leden van het Koninklijk Huis kunnen laten genieten van een heerlijke Hollandse bitterbal.”
Al 17 jaar is Meestercroquettenmaker Piet Brink gegrepen door croquetten en bitterballen. In 2007 behaalde hij een vermelding in het Guinness Book of Records met de grootste croquet met een gewicht van 225 kilo. Ook bracht hij de originele Van Dobben receptuur uit 1945 terug; om tot die receptuur te komen, maakte hij 139 keer een nieuwe ragout. En op de Olympische Spelen in Sotsji (2014) maakte hij al een ‘Russische bal’ van topkwaliteit. Daar kwam hij zonder paneermeel te zitten, kocht alle croutons op in de plaatselijke supermarkt en maakte daar paneermeel van.
Aan de ‘Zuid-Koreaanse’ bitterbal zal het dus hoogstwaarschijnlijk in Zuid Korea niet liggen.