Veel makers van wetten en overheidsinstanties nemen de term ‘cyberoorlog’ iets te serieus, beweert Sophos. Het is dan ook niet verrassend dat president Obama afgelopen jaar verklaarde in de International Strategy for Cyberspace dat de Verenigde Staten het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen vijandige cyberaanvallen: “We reserve the right to use all necessary means – diplomatic, informational, military, and economic — as appropriate and consistent with applicable international law, in order to defend our Nation, our allies, our partners, and our interests.”
Dit betekent dat de Verenigde Staten cyberaanvallen ziet als aanvallen die ook op de militaire manier aangepakt mogen worden. Naast het land, de zee, de lucht en de ruimte kan er dus een vijfde domein toegevoegd worden als het gaat om oorlogen, namelijk de ‘cyberspace’ oftewel de digitale wereld. Het zien van ‘cyber’ als een nieuw domein is nogal lastig voor wettenmakers.
Volgens Thomas Rid op Kings of War is het alleen maar een slinkse manier om het militaire budget te verhogen. Geweld bestaat volgens hem niet in de cyberspace. Daarnaast zijn de cyberaanvallen geen gevaar voor de mensheid, want zonder het internet waren er ook geen cyberaanvallen. En natuurlijk is ‘cyberspace’ een term die niet begrensd is.