Stichting Brein rondde in 2012 zo’n 650 onderzoeken af naar illegale handel in ongeautoriseerde bestanden en kopieen van muziek, film, TV series, boeken en games. In totaal werden er 571 sites offline gehaald en werd er 1 geblokkeerd.
Dat ging met name om file-sharing sites, streaming en downloadsites die structureel toegang geven tot ongeautoriseerde bestanden. De meeste sites werden door de hosting provider offline gehaald. Het afgelopen is nog eens duidelijk door de rechter bepaald dat een hosting provider die weigert een ‘evident illegale site’ offline te halen aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die een dergelijke site veroorzaakt.
Dit jaar gaat Brein weer nieuwe stappen nemen om dergelijke sites aan te pakken. Een belangrijke geldstroom naar illegale sites komt namelijk ook van advertenties. Begin 2013 zijn ze gestart met het benaderen van Nederlandse bedrijven wiens advertenties op evident illegale sites verschijnen. Inmiddels zijn er al een honderdtal bedrijven aangeschreven.
The Pirate Bay
Omdat niet overal ter wereld hosting providers illegale of torrent sites offline halen, kan het voor sommige sites nodig zijn dat access providers de toegang daartoe blokkeren. The Pirate Bay is zo een geval. Een van de grootste en meest besproken sites op het internet. Wet en vonnissen leggen ze naast zich neer. Maar Brein verkreeg in 2012 rechterlijke vonnissen waarin de zes grootste Nederlandse access providers (die samen meer dan 90% van de Nederlandse abonnees hebben) geboden werd de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren.
Het oordeel van de Nederlandse rechter is in navolging van uitspraken in andere EU lidstaten waar blokkering van deze site is gevorderd. Hoewel de blokkering omzeild kan worden, heeft Brein ook rechterlijke verboden tegen zulke omzeiling verkregen. Het bezoek van Nederlandse gebruikers aan The Pirate Bay is als gevolg hiervan sterk gedaald. Maar ook de blokkade in de UK heeft niet kunnen voorkomen dat de site het afgelopen jaar gewoon weer in populariteit is gestegen.