06.02.2018
Cybercrime

8 eenvoudige tips voor meer veiligheid op het internet

By: Redactie Dutchcowboys

BlogCybercrime

Er zijn maar weinig Nederlanders die niet op internet surfen: slechts 6% zo blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel. Sociale netwerken blijven een belangrijke tijdsbesteding voor alle leeftijdsgroepen. Veiligheid en privacy is voor de meeste internetgebruikers wel een zorg. Cyberpesten is een ander online gevaar dat toeneemt.

De Safer Internet Day van 2018 heeft de slogan ‘Creëer, maak contact en deel respect: Een beter internet begint bij jou.’ G Data steunt Safer Internet Day en deelt een aantal tips waarmee internetters hun privacy beter kunnen beschermen. Ransomware, phishing, cyberpesten – de lijst van bedreigingen op het internet is lang. Gebruikers kunnen snel slachtoffer worden van succesvolle aanvallen en vervolgens te maken krijgen met het verlies van hun persoonlijke gegevens of andere vervelende gevolgen.

Wat is Safer Internet Day?

SID is een wereldwijde dag waarop de Europese Unie actie onderneemt om de veiligheid op internet te verbeteren. Dit jaar vindt het plaats op de tweede dag van de tweede week van de tweede maand. Iedereen kan deelnemen – instellingen, bedrijven, organisaties, verenigingen of particulieren.

Acht beveiligingstips voor internetgebruikers

  • Sluit beveiligingsgaten in de software: Installeer patches en updates om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem, de software en de apps die u gebruikt altijd volledig up-to-date zijn. Patches helpen om veiligheidslekken te dichten die criminelen kunnen misbruiken voor aanvallen.
  • Beschermd door beveiligingssoftware: Een krachtige beveiligingsoplossing maakt deel uit van de basisuitrusting van elke PC. Deze moet niet alleen effectieve virusbescherming omvatten, maar ook een spamfilter, firewall en real-time bescherming tegen online bedreigingen.
  • Gooi het direct in de digitale prullenbak: Verwijder spam e-mail direct en vermijd het openen van links in e-mails of bestandsbijlagen onder alle omstandigheden.
  • Veilige wachtwoorden: Voor elke online account, zoals sociale netwerken en mailservices moet een apart wachtwoord worden ingesteld. Dit moet vooral heel lang zijn en idealiter een combinatie van getallen, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens zijn.
  • De veiligheid van kinderen op internet: Ouders doen er verstandig aan om hun kinderen te leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van het internet. Ouderlijk toezicht kan u daarbij helpen en voorkomt dat uw kind toegang krijgt tot websites over drugs, doping, geweld en pornografie.
  • Pas op voor korte URL’ s: Verkorte links kunnen leiden tot geïnfecteerde sites. Gebruikers moeten zeer voorzichtig zijn en idealiter niet op URL’s van vreemden klikken.
  • Maak niet te veel over jezelf bekend: Onthul niet te veel informatie over uzelf op sociale netwerken en publiceer nooit uw postadres of telefoonnummer op uw profiel.
  • Niet elke gebruiker van social media is een vriend: Gebruikers van sociale netwerken ontvangen vaak vriendschapsaanvragen van mensen die ze niet kennen. Accepteer alleen verzoeken van personen die u ook echt kent.

[Afbeelding © Kadmy – Adobe Stock]

Share this post