Nu we allemaal meer thuiszitten en de winkels veelal gesloten zijn, speelt ons leven zich nog meer af in digitale omgevingen. Zo grijpen we vaker naar webwinkels. Maar: waar meer mensen van een bepaalde app of website gebruikmaken, komen ook meer hackers er hun geluk beproeven.
Zo kwam eerder al naar buiten dat er steeds meer consumenten worden opgelicht door zogenaamde helpdeskfraudeurs en het blijkt ook dat Nederlanders maar zelden bijvoorbeeld een privacybeleid lezen. SIDN heeft in 2019 ruim 4.000 nepwebwinkels offline gehaald, maar dat zal waarschijnlijk flink stijgen dit jaar. Waar instanties zich constant buigen over deze problematiek, lijkt de consument zich -ook nu- niet heel druk te maken om cybersecurity.
Gevaarlijk, want juist nu onze levens zich steeds meer verplaatsen naar de digitale wereld, komt er ook meer op het spel te staan. Niet alleen door neppe webwinkels, want fraude via WhatsApp wordt ook meer ingezet. En dan hebben we het nog niet eens over alle nieuwe virussen, malware, spam, phishing (vishing), ransomware en andere manieren die cybercriminelen inzetten voor eigen gewin. Slinkse praktijken waarvan de consument of bedrijven steeds meer weer de dupe worden. Cybercrime is een booming business en de mens is hierin een cruciale schakel. In 2019 waren er alleen in Nederland al 4,6 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit.
Gelukkig zijn er genoeg partijen die ons hier een handje bij kunnen helpen. En partijen die ook steeds meer mogelijkheden bieden die ervoor zorgen dat ook de soms onoplettende gebruiker zich veilig online kan begeven. Norton LifeLock heeft eind vorig jaar Norton 360 beschikbaar gemaakt in Nederland. Een nieuwe, en zeer uitgebreide oplossing voor cyberbeveiliging die helpt de online informatie, apparaten en familie van consumenten te beschermen. Niet alleen voor je laptop, maar ook voor de smartphone of tablet.
Bedreigingen voor onze digitale veiligheid ontwikkelen zich steeds sneller. Gebruikers willen toch ook meer controle over de persoonlijke informatie die ze delen, en waar ze zich online ‘bewegen’. Nu je niet lekker een avondje uit eten kunt gaan, bestel je misschien voor het eerst direct via de website van het restaurant eten om thuisbezorgd te krijgen. Weer een website waar je jouw gegevens achterlaat. Gegevens die je liever op zo’n min mogelijk plaatsen laat staan, omdat het kwetsbare, persoonlijke informatie is. Je hebt dus iets nodig dat je helpt te verdedigen tegen ransomware en andere kwaadaardige toepassingen of die duidelijk maakt wat de risico’s zijn voor het gebruik van jouw persoonlijke en/of financiële informatie online. Een alles-in-één-oplossing dus.
“Norton 360 biedt meerdere beschermingslagen tegen bestaande en nieuwe cyberbedreigingen. PC’s, Mac, tablets en smartphones krijgen bescherming tegen virussen, ransomware, phishing en andere online bedreigen wanneer gebruikers online bankieren, winkelen en op het internet surfen,” aldus Robert den Drijver, Director Benelux, bij Norton LifeLock.
Een kort overzicht van de belangrijkste features:
Zoals je ziet een compleet aanbod van tools en hulpmiddelen die ervoor gaan helpen dat jij en je gezin zich veilig online kunnen begeven. Cyberbedreigingen blijven evolueren, maar security bedrijven als Norton LifeLock ook. Te vaak nog hoor je in het nieuws dingen over een nieuwe hack, gelekte foto’s, bedrijfsgegevens of netwerken die zijn geïnfecteerd.
Dus wees slim en zorg ervoor dat jij in ieder geval beschermt bent. Het is een cliché, maar klik niet zomaar op een link in een e-mail of op een website. Check eerst of de kust veilig is en schakel bijvoorbeeld tech in om je te helpen. Zo zijn er tools die je erop wijzen dat je je in een potentieel gevaarlijke zone bevindt, maar ook om je eigen communicatie te versleutelen.