Wereldwijd wordt er gewerkt aan het uitrollen van de meest complexe vaccinatiecampagne uit de geschiedenis. Ieder land heeft zo weer zijn eigen plannen, regels, en tegenslagen waar ze tegenaan lopen. Zoals altijd zijn er oplichters en cybercriminelen die proberen te profiteren van deze situatie. Zo worden op het Darknet COVID-19 vaccinaties te koop aangeboden van de drie grootste producenten: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna.
Het merendeel van de verkopers komt uit Frankrijk, Duitsland, Vereniging Koninkrijk en Verenigde Staten. De prijs voor een vaccinatie is gemiddeld $500, met uitschieters van $250 en $1200. De communicatie verloopt via versleutelde apps zoals Wickr en Telegram en betaling is alleen mogelijk via cryptovaluta zoals Bitcoin.
De meerderheid van deze illegale verkopers geeft aan dat ze tussen de 100 en 500 transacties hebben gedaan. Het is echter nog onduidelijk wat de kopers op het Darknet precies hebben ontvangen. Op basis van de informatie waarover Kaspersky, dat onderzoek heeft gedaan, beschikt, kan geen conclusie worden getrokken over hoeveel aangeboden vaccinaties echt of nep zijn. Het lijkt echter heel aannemelijk dat wanneer een koper daadwerkelijk iets ontvangt per post, dit geen echte vaccinatie betreft.
“Je kan bijna alles vinden op het Darknet. Het is daarom geen verrassing dat illegale verkopers een slag willen slaan uit de COVID-19 vaccinatiecampagne. We hebben het afgelopen jaar een scala aan oplichters gezien die misbruik maken van COVID, en velen van hen waren succesvol. Op dit moment zijn niet alleen vaccinaties te koop, maar ook vaccinatie papieren waarmee je vrij bent om bijvoorbeeld internationaal te reizen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als het gaat om speciale ‘acties’ gerelateerd aan de pandemie. Het is nooit een goed idee om een vaccinatie te kopen op het Darknet”, aldus Dmitry Galov, beveiligingsexpert van Kaspersky Lab.
Om veilig te blijven tegen oplichters in tijden van COVID is er het volgende advies:
Wil je meer informatie weten over de Darknet vaccinaties, bekijk dan het blog van Kaspersky.
[Fotocredits – James Thew © Adobe Stock]