De Wannacry ransomware maakte weer eens goed duidelijk hoe kwetsbaar we nog zijn tegen dergelijke aanvallen. Awareness creëren blijft het belangrijkste middel. Maar er is mogelijk nog een ander systeem dat kan helpen. Een soort Amber Alert voor organisaties en bedrijven in geval van een cyberaanval. Dit is niet enkel een goed idee, het bestaat zelfs al.
“Wij hebben de techniek sinds jaren in huis,” aldus Amber Alert-oprichter en directeur Frank Hoen van Netpresenter. “Met dezelfde software die we nu gebruiken om Nederland bij een kinderontvoering met een Amber Alert massaal op scherp te zetten, kunnen ook bedrijven bliksemsnel al hun medewerkers en klanten over calamiteiten informeren. Zo valt er veel ellende te voorkomen.“
De werkwijze is identiek. Waarschuwingen en alarmmeldingen kunnen in een oogwenk via PC, laptop, tablet, mobiele telefoon of bijvoorbeeld TV-schermen worden verspreid.
In het geval van een cyber attack zijn met de software korte instructies te verspreiden. En met één druk op de knop kan er een niet te missen waarschuwingsbericht verstuurd worden. Zo kunnen medewerkers of klanten precies zien wat ze wel of juist niet moeten doen.
Wat wel een probleem is dat Nederlandse ondernemingen te weinig doen op dit vlak. Zo constateert Hoen. “In de VS heeft elke organisatie sinds 9/11 verplicht een systeem om medewerkers op de hoogte te brengen. Dat is cruciaal bij een cyberaanval, terroristische aanslag of bij brand.”
Feit is dat dit in Nederland echt een stuk beter moet, ook de informatievoorziening aan het personeel. Want een volgende cyberaanval kan veel groter en destructiever zijn.
Uit een eerdere studie van IBM blijkt dat maar liefst 95% van alle succesvolle cyberaanvallen het gevolg is van menselijke fouten. Goed voor 10 miljard euro aan schade in Nederland alleen al.
Duidelijk is dus dat het van groot belang is dat bedrijven hun medewerkers continu bewust maken van de gevaren en informeren als er problemen zijn. Dat dient dan wel met hightech te gebeuren. Een email met daarin waarschuwingen versturen, is niet bepaald een optie als de mailserver is gehackt.
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en diverse veiligheidsregio’s in ons land gebruiken het systeem van Netpresenter al. De Nederlandse techniek wordt ook in het buitenland ingezet. Zo draaien alarmeringssystemen in diverse Amerikaanse ziekenhuizen op communicatiesoftware van Netpresenter.