Een aantal Nederlandse filmmakers en distributeurs hebben een schadeclaim van 1,2 miljard euro neergelegd bij de Nederlandse staat. Dat is het bedrag dat ze in de afgelopen jaren zijn misgelopen door een wetgeving die het illegaal downloaden niet heeft tegengewerkt. Vorig jaar werd al bekend dat men naar de rechter zou stappen om de overheid aansprakelijk te stellen.
Een aantal producenten en onafhankelijke distributeurs zijn van mening dat onze staat te weinig doet om het illegaal downloaden aan te pakken. Piraterij zou de filmsector jaarlijks enkele honderden miljoenen euro’s kosten.
De vereniging voelt zich gesterkt door cijfers uit Duitsland. Daar lijkt een harde aanpak te werken. De filmbranche zou naar verhouding veel minder inkomsten mislopen. Download-sites worden daar uit de lucht gehaald, en zelfs de inkomsten uit de verkoop van dvd’s zouden weer gestegen zijn. Al kunnen ze dit niet onderbouwen met feiten.
In een brief gericht aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff, van Justitie, geeft men nu aan naar de rechter stappen als er geen overeenstemming met de overheid wordt bereikt. Ze willen een vergoeding voor de geleden schade die ontstaat door het downloaden, hetgeen mede komt door een wetgeving die niet zou kloppen.
Illegaal downloaden werd in Nederland eigenlijk altijd gedoogd. Daar hebben we de gewoon de thuiskopieheffing voor. “Inmiddels heeft al een hele generatie het idee dat het downloaden van films zonder betaling gewoon mag. Met als gevolg dat consumenten aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder enig besef dat ze iets van een vergoeding voor moeten betalen,” aldus een van de woordvoerders.
Sinds april 2014 hebben we overigens officieel een downloadverbod.
De schadepost voor de filmsector zou inmiddels flink zijn opgelopen. “Inclusief rente komt de directe materiële schade uit op minimaal euro 1,2 miljard voor de gehele Nederlandse filmindustrie. En dat is alleen direct aanwijsbare schade.”
De Nederlandse overheid zal nu in actie moeten komen. Ofwel het downloadverbod beter gaan hanteren. Maar daar komt weer een stukje privacy bij kijken.
Eerder werd in ieder geval al duidelijk dat het blokkeren van sites die illegale content aanbieden niet werkt. Andere optie is de claim betalen. Dat geld kan de filmindustrie dan misschien gebruiken om te innoveren en op zoek te gaan naar een andere, betere manier van content distributie.
Sites als The Pirate Bay, en diensten als Popcorn Time blijven er altijd. Waarom? Omdat ze daar wel innoveren.
[Bron: ANP]