Vandaag precies een jaar geleden werd No More Ransom gelanceerd door de Nederlandse Politie, Europol, McAfee en Kaspersky Lab. Inmiddels heeft dit initiatief al meer dan honderd partners, maar grote ransomware-aanvallen blijven het nieuws domineren en overal ter wereld bedrijven, overheden en individuen treffen.
Toch is dit initiatief al succesvol gebleken, zo blijkt als we naar de cijfers kijken. De site bevat inmiddels al 54 decryptietools die in totaal 104 ransomware-varianten of-families afdekken. De tools zijn al ruim 225.000 keer gedownload en hebben inmiddels 28.000 apparaten gedecodeerd.
Sinds de lancering zijn de pagina’s van het portaal meer dan 24,5 miljoen keer bekeken, met een geconsolideerd gemiddelde van 40.000 views per dag. Alleen al op 14 mei, op het hoogtepunt van de WannaCry-crisis, werd de website door 150.000 mensen bezocht.
Het platform is inmiddels in 26 talen te raadplegen. De meest recente toevoegingen zijn Bulgaars, Chinees, Tsjechisch, Grieks, Hongaars, Indonesisch, Maleis, Noors, Roemeens, Zweeds, Tamil en Thais.
Ransomware, een eenvoudig te implementeren en zeer lucratief verdienmodel voor criminelen, is sinds 2012 stevig in opmars. Ieder kwartaal zijn er weer meer ransomware-families, meer varianten van bestaande families en meer aanvallen. De dreiging blijft evolueren, wordt steeds onzichtbaarder en destructiever en richt zich meer en meer op bedrijven in plaats van individuen, omdat het rendement dan aanmerkelijk hoger is.
De WannaCry-aanval van afgelopen half mei heeft gedurende de eerste paar dagen meer dan 300.000 zakelijke slachtoffers gemaakt in 150 landen en daarmee kritieke infrastructuren en bedrijven lamgelegd.
Het totale aantal gebruikers dat tussen april 2016 en maart 2017 werd geconfronteerd met ransomware is 11,4 procent hoger dan in de twaalf maanden ervoor: wereldwijd ging het aantal getroffenen van 2.315.931 naar 2.581.026.
Wetshandhavingsinstanties over de hele wereld doen, in nauwe samenwerking met particuliere partners, voortdurend onderzoek naar ransomware-criminelen en -infrastructuur. Voorkomen is echter beter dan genezen. Internetgebruikers moeten in de eerste plaats voorkomen dat ze slachtoffer worden.
Op de website van nomoreransom zijn preventietips te vinden. En als je toch slachtoffer wordt, betaal dan géén losgeld en neem contact op met de politie.
[Afbeelding © Rawf8 – Fotolia]