05.06.2024
Cybercrime

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

By: Laura Jenny

BlogCybercrime

Het vakantiegeld is weer gestort en dat is positief, maar wat ga je ermee doen? De kans is groot dat je er een reis van gaat boeken, of misschien een lekker weekendje weg in eigen land. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt en hoe je je ertegen wapent.

Vakantiefraude

Airbnb ziet op 6 juni altijd een flinke piek in het aantal boekingen. Morgen dus. De kans dat jij ook morgen boekt is dus aanwezig. Airbnb heeft samen met Fraudehelpdesk onderzoek gedaan naar problemen die kunnen ontstaan bij het boeken van een vakantie: vakantiefraude. Hierbij denk je dat je je een vakantie boekt bij een legitiem bedrijf, maar uiteindelijk blijk je je geld over te maken naar iemand die je geen vakantie zal bieden, maar helemaal niets. En dat is zeker niet iets dat alleen een oudere leeftijdsgroep overkomt: millennials denken allemaal wel dat het de boomers zijn die ‘hierin trappen’, terwijl ze zelf het vaakst worden opgelicht.

 

Een derde van de Nederlanders is zelf slachtoffer geworden van vakantiefraude of kent iemand die dit is overkomen. Het schijnt vooral vaak te gebeuren als mensen buiten de bekende platforms om boeken. Nu komt dat vooral uit de mond van Airbnb, dat natuurlijk baat heeft bij het adviseren om vooral voor bekende platformen te kiezen, maar het heeft wel een punt. Op een bekend platform weet je wel wat je hebt: dat is bij een kleinere aanbieder toch wat avontuurlijker. En daarmee ook wat meer risicovol. 

Phishingmails

Phishingmails die lijken te komen van je vakantie-aanbieder, en waarbij je dan geld overmaakt naar een vreemde, of websites die een vakantie aanbieden, die helemaal niet bestaat: het zijn allemaal vormen van vakantiefraude en hoewel je er echt niet altijd iets aan kunt doen, en je ook zeker niet moet denken dat het jouw schuld is, zijn er wel maatregelen die je kunt treffen om het te voorkomen, zodat je gewoon lekker op vakantie kunt gaan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je je geld terugkrijgt en met een dak boven je hoofd. 

Airbnb merkt dat er in één jaar tijd bijna 2.500 phishing-incidenten van derden zijn ontdekt. Mensen denken dus dat ze bij Airbnb boeken, maar dat is niet zo. Die mensen komen uiteraard wel bij de klantenservice van Airbnb terecht, want ze weten niet beter. Airbnb probeert valse websites dan ook te laten verwijderen om dit te voorkomen. 

 Tips tegen fraude

Henriëtte Bongers, directeur Fraudehelpdesk vertelt: “Velen van ons boeken hun vakantie online en het is belangrijk dat we dat veilig en met vertrouwen kunnen doen. Twee goede tips die je moet onthouden als je online een reis boekt: controleer altijd de URL om er zeker van te zijn dat je geen valse website bezoekt en als je via Airbnb boekt, blijf dan altijd op het platform als je met een host communiceert en betalingen doet.”

De tips om te zorgen dat vakantiefraude jou niet te pakken krijgt zijn: 

  1. Check de URL, is het echt Airbnb.nl, Tui.nl, Booking.com of een andere bekende site?
  2. Klik niet zomaar op een link of bijlage uit de mail, check waar de mail vandaan komt en of dat klopt.
  3. Pas op voor te goede deals: dat zijn namelijk ook eigenlijk altijd oplichters.
  4. Betaal vakantie nooit met een directe bankoverschrijving. Moet het echt, vraag je dan af of je daar wel mee in zee moet gaan. Wil je het toch doen, gebruik dan je creditcard om te betalen in verband met de kopersbescherming die dit biedt.
  5. Let specifiek bij Airbnb op de ‘Verified’-badges.
  6. Gebruik bij al je online accounts een ander wachtwoord en tweefactorauthenticatie.

Slachtoffers van vakantiefraude verliezen gemiddeld 1.080 euro als ze worden opgelicht, dus zorg ervoor dat dat jou niet overkomt.

Share this post