Als je iemand ontmoet op Tinder, zou je die dan zomaar 50.000 euro lenen? Misschien niet net na de match, maar wat als je hem al een paar keer hebt ontmoet, hij je ook nog heeft laten overvliegen voor een date en alles rondom zijn persoon hartstikke echt lijkt. Het lijkt wel een verhaal uit een speelfilm, maar een ‘diamanthandelaar’ op Tinder wist zo goed te catfishen, dat hij een geweldig jetset leven leidde zonder daarvoor ook maar één minuut in te hoeven klokken op kantoor.
Simon Leviev loopt altijd rond met een kleerkast van een bodyguard, want hij handelt in diamanten en zijn werk is gevaarlijk. Hij doet zich met zijn designerkleding voor als een man met aanzien en veel interessante, zakelijke contacten. Hoge bomen vangen veel wind, en de beste man heeft dan ook de nodige vijanden. Maar ja, als je eerste date in een vijfsterrenhotel begint, dan ga je natuurlijk helemaal in die pracht en praal mee.
Het reilen en zeilen van Tinder-oplichter Simon Leviev (die niets te maken heeft met de echte, rijke Israëlische familie Leviev) wordt op geweldige manier in kaart gebracht in de nieuwe documentaire op Netflix: The Tinder Swindler. Hierin vertelt de Noorse Cecile Fjellhoy haar bijzondere verhaal over de eerste keer dat ze Simon zag, op de datingapp Tinder, en hoe hun liefdesavontuur veranderde van een sprookje over een rijke prins en zijn prinses naar een horrorverhaal met bloed, geweld en geldproblemen.
Als je weet wat een swindler is, dan zal dit geen spoiler voor je zijn: Leviev is een klaploper. Soms datete hij een vrouw wel anderhalf jaar om vervolgens als een bloedzuiger al haar geld af te troggelen. Hoe hij precies te werk gaat en hoe die vrouwen hier zo ver in meegingen, dat wordt opgetekend in The Tinder Swindler: een heerlijke nieuwe Netflix-docu van de makers van Don’t F**k with Cats. Zelfs de Nederlandse Ayleen doet haar verhaal, dat bovendien nog een bijzondere wending krijgt.
Die Simon, die was niet dom. Hij had dan wel geen baan, hij had wel een heel goed geheugen. Zo geeft ze aan: “Hij herinnerde elk detail.” Dat is best knap als je veel mensen tegelijk oplicht, al blijkt hij tegelijkertijd exact dezelfde woorden en zinnen naar zijn slachtoffers te sturen. Hoewel Netflix deze documentaire weer helemaal des Netflix’ heeft gemaakt en de bizarheidsmeter steeds hoger uitslaat, terwijl de vrouwen mooi wel vol in beeld hun verhaal durven te doen, zou je hierdoor bijna vergeten dat er ook veel verdriet schuilgaat achter de ravage die de beste man achterlaat.
Het erge is misschien niet eens de geldverkwisting: het is de angst. De vrouwen zijn paranoïde geworden en durven moeilijk mensen te vertrouwen. Omdat Simon het altijd heeft over zijn ‘enemies’, zou je toch ook denken dat je zelf het doelwit zou zijn van zo’n vijand. Steeds achterom kijken dus. En helemaal nu ze in deze documentaire voorbij komen, worden ze waarschijnlijk ook nog herkend op straat.
Ook als je totaal niet begrijpt hoe iemand meer dan een ton aan zo’n lapzwans van een man spendeert, moet je beseffen dat deze vrouwen niet alleen voor zichzelf en hun zaak dit verhaal vertellen, maar ook om andere mensen ervan te behoeden met deze man in zee te gaan, of als waarschuwing voor andere oplichters. Ook al worden deze vrouwen nu waarschijnlijk constant herkent en aangesproken op straat: dat hebben ze voor anderen over en dat maakt het extra moedig dat ze meewerken aan The Tinder Swindler. Deze documentaire is absoluut één van de eerste must-sees op Netflix in 2022.