23.05.2013
Events

Thinking Digital – Beyond Digital

By: Corné Kox

BlogEvents
thinking-digital-beyond-digital.jpg
thinking-digital-beyond-digital.jpg

In de sessie ‘Beyond Digital‘ neemt Chris Torpe, een vroege (1992) webdeveloper, ons mee in zijn wereld en zijn fantastische projecten. Rob Bernard van Boeing Kestrel vertelt over hoe het bedrijf de overheid en nationale beveilingstituten helpt om soep te maken van Big Data. Vaak moet dat realtime en dient het kaf van het koren gescheiden te worden. Alexa Meade een Amerikaanse kunstenares stelt haar kunsten tentoon ‘on stage’. Ze beschildert 3D modellen om ze er uit te laten zien als ware ze 2D maar is ook actief op het gebied van politiek. Als laatste neemt Aral Balkan ons mee in de wereld van experience design.

Create for our future
Chris Thorpe neemt ons mee in een groot gedeelte van geschiedenis om zijn verhaal te duiden. Vanuit de industriële revolutie zijn we op een punt gekomen van massa consumptie en massa productie. Echter, het was juist tijdens die industriële revolutie dat mensen op locatie met locale middelen hun materialen maken. Chris gebruikte nieuwe technologie zoals high res fotografie, 3d printing om een stoomtrein te restaureren. Gedeeltes van de restauratie waren ‘pledged’ via Kickstarter.

How to analyse big data
Rob Bernard houdt ons een spiegel voor, 20 jaar geleden maakten we nog geen gebruik van Google om tot onze informatie te komen. Om problemen op te lossen, helpt het ons analoog te blijven denken en de digitale middelen als hulpmiddelen te gebruiken. Boeing heeft enkele jaren geleden het softwarebedrijf Kestrel overgenomen, waar Rob Bernard deel van uit maakt. Krestel maakt analyse software voor leger, ruimtevaart en veiligheidsdiensten. Hij neemt ons mee in het proces wat Krestel heeft gevolgd om tot hun software te maken. Ze zijn uitgegaan van een aantal principes.

  • begrijp het probleem voordat je in de oplossing duikt
  • gebruik iedere mogelijk bron die je kunt gebruiken
  • stel niet opnieuw dezelfde vraag
  • stel de best mogelijke vraag (aan je dataset)
  • waarschuw als er iets opvallends of ‘anders’ gebeurt

Uiteindelijk heeft het geleid tot een innovatief softwaresysteem (TAC), nu gebruikt door CIA, NASA, US Government en ga zo maar door. Rob demonstreert, niet op een niet vertrouwelijke dataset ;), de software

two-three-dee
Alexa Maede neemt ons mee in haar afstudeerproject aan de academie. Vanuit haar studie staat ze op het punt waar ze nu is beland, ze maakt schitterende ‘2d’ schilderijen in 3d.

Design led thinking
Aral start zijn verhaal bij onze geboorte, hoe we worden, wie we worden. Er komt een punt dat we zelf de wereld ontdekken en we te maken krijgen met apparaten en middelen welke ons zouden moeten helpen maar ons terugwerpt op onze hulpeloosheid van een baby. Als voorbeeld heeft hij twee ticket machines voor een treinkaartje in Zweden en Noorwegen en het verschil tussen beide ontwerpen. Uiteindelijk gaat zijn verhaal over ‘user centered design’ en de noodzaak dat goed ontwerp nooit van bottom up kan komen (designer – CEO) maar dat het bedrijf dient voor het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten ‘design-led’ zijn, gedreven door design. Vaak is het zo dat de ‘maar’ roet in het eten gooit, als in ‘maar onze partners willen…’. Design is een huwelijk tussen techniek en creativiteit. Daarnaast is er binnen een design gedreven bedrijf altijd een eigen visie noodzakelijk, goed of (achteraf gebleken) slecht. Aral duidt dit met een aantal schitterende voorbeelden.

Aral sprak eerder bij TED London.

Share this post