07.02.2018
Events

Dag van de Crypto: Alles over Cryptocurrencies, Blockchain en Bitcoin

By: Erdinç Saçan

BlogEvents

Crypto, Blockchain, Bitcoin, ICO’s, Litecoin, enz. Woorden die je tegenwoordig dagelijks voorbij hoort komen. Eind januari was er daarom ook het event Dag van de Crypto. Eindelijk was er een event waar je alle informatie over cryptocurrencies kon krijgen.

Tijdens de Dag van de Crypto had ik de kans om Prof. Peter Vervest, Erasmus University Rotterdam, partner D-Age, counsellors and investment advisors for the digital age te interviewen over Blockchain, Bitcoin en alles wat er nu speelt.

Vervest vertelde: “Transactie technologie is blijvend. En iedereen zou meer moeten focussen op Blockchain. Het is wel zo dat vanaf verschijning van het whitepaper over Bitcoin op 31 oktober 2008 de cryptocurrency gemeenschap fantastisch werk heeft verricht, zonder dat er een centraal toezicht is. Het heeft bijv. heel lang geduurd voor Swift er kwam. Coins zijn zo oud als de mensheid. Ook toen Columbus schepen vol met goud Spanje binnenbracht werd de economie opgeblazen. Daarom grijpen sommige overheden in, om te voorkomen dat er een economisch crisis ontstaat. Een ander reden is ‘als je geld die in het systeem komt niet kunt controleren dan kan je ook geen belasting innen.’ Met de huidige wetgeving in Nederland kan DNB ingrijpen, zoveel macht heeft DNB.

Veel meer landen grijpen in nu. De EU heeft ook een Blockchain Observatorium en Forum gelanceerd. Ook Petra Hielkem, Division Director Payments and Market Infrastructures bij De Nederlandsche Bank (DNB) geeft aan de technologie achter cryptovaluta’s zeer interessant te vinden. DNB test daarom ook cryptomunten.

Voorbeelden

Tijdens zijn presentatie voorgezeten door Vincent Everts gaf Prof. Peter Vervest voorbeelden uit China en India. “Ik was op een universiteit in Bejing, China. Ik wilde in de kantine betalen met papieren geld. Kassière keek erg vreemd naar me. Het is in China nu al achterhaald om met papieren geld te betalen. Iedereen gebruikt zijn smartphone.

prof
prof

India

En in India werden alle biljetten van 1.000 en 500 roepie ongeldig verklaard. Dit werkte grotendeels in het voordeel van digitale wallet startups. India heeft een fenomenale toename gezien in het aantal digitale portefeuilles en is langzaam aan het evolueren naar een geldloos land. En met de transactielimiet voor digitale wallets die wordt verhoogd naar Rs 20.000, wordt het alleen maar beter.

Vervest vervolgt: “Om te kunnen betalen in India moest ik een telefoon uit India kopen, anders kon ik de digitale wallets niet gebruiken. Premier Modi van India zei: niemand betaalt belasting in dit land. Ik heb een systeem nodig om belasting te kunnen innen. In drie maanden tijd hebben 400.000 Indiërs een digital wallet gedownload. Er zijn nu 20 geregistreerde wallets. Ze moeten alle gegevens doorgeven aan de overheid.

Het zijn niet de banken die de digitale wallets hebben gecreëerd, maar startups. Wallets in India verkopen nu ook verzekeringen of elektriciteit. Ze weten toch wat je betaald of wat je nodig hebt.

Nederland is nog lang niet zover. Banken accepteren niet eens bedrijven die bezig zijn me cryptomunten.

paytm
paytm

Waar Prof. Peter Vervest ook in gelooft is ‘Programmable Money,’ Erasmus universiteit is een grote ambassadeur voor Educoin. We geven studenten educational coins, zodat ze dat kunnen spenderen voor cursussen. Je diploma zit dan in de blockchain. We certificeren wereldwijd leraren om les te geven. Educoin als een programmable money concept is fantastisch.

Kaf van de koren scheiden

Tijdens de beurs sprak ik met Arjan Eikelboom van Credits. CREDITS is een mogelijk nieuwe concurrent voor Ethereum. Er zijn meer initiatieven om Ethereum te ‘vervangen’ zoals NEO en Cardano. Eikelboom: “Veel bedrijven die bezig zijn met ICO/ Blockchain hebben het over : Might en Can maar je wil als investeerder horen: Is … Are …. Doing.”

Simon Lelieveldt, is een consultant op het gebied van financiële dienstverlening met grote interesse in financiële geschiedenis. Hij gaf kort en krachtig een opsomming van de geschiedenis van aandelen, bonds, tulpomania en andere hypes. Simon vervolgde: “kaf van koren scheiden is heel moeilijk”. Daar sluit ik mij bij aan. Er zijn zeer dubieuze coins, zelfs coins die letterlijk doorgeven dat ze een piramide game zijn zoals PoWHcoin: Proof of Weak Hands, toch wordt er in geïnvesteerd. Ook tijdens event waren er ICO’s waarvan ik dacht, is dit nieuw? Wat voor toegevoegde waarde heeft het? Zoals een meneer die beweerde dat hij voor het franchisen van zijn restaurants in Europa Blockchain gaat inzetten. Lelieveldt: “Je ziet vaak dat bedrijven, instellingen het hebben over Blockchain. Maar het gaat nog vaker over een distributed ledger” Het belangrijkste verschil tussen BlockChain en een Distributed Ledger is dat er bij een Distributed Ledger wel sprake is van Trusted 3rd Parties. Bij een Distributed Ledger hoeven transacties niet met iedereen gedeeld te worden, maar alleen met de belanghebbende partijen.

Mining

Een interessant verhaal was die van Siebrand Dijkstra, hij deelde zijn persoonlijke ervaringen met mining. Dijkstra is al een half jaar bezig met minen en gaf in een lezing van 15 minuten uitleg hoe je dit thuis of professionaal kan aanpakken.

Hoe kan je minen? Drie manieren.

1. Leasen van een miner. Een voorbeeld is Genesis mining in Ijsland. Ze zijn de grootste na China. Ze geven je diverse mining contracts voor bitcoin, ethereum etc. Als je je eigen mining materiaal en je eigen elektriciteit regelt is dit een goede start. 7 maanden geleden is Dijkstra gestart en in vier maanden heeft hij de investering terugverdiend.

minen1
minen1

2. Je kunt ook GPU miner kopen voor je thuis. Windows of Lunix. Ze gebruiken 1500 watts power. Je kunt ze gebruiken met Nicecash (makkelijk) of Cgminer (console software).

3. Is de ASIC miner, moeilijk te gebruiken thuis. Ze gebruiken soms honderden chips die coins minen. Probleem met die ASICS is dat ze altijd uitverkocht zijn. Er is maar een betrouwbare bedrijf die ze verkoopt. Bitmain in China. Ze openen rond 10u in de ochtend Chinees tijd voor een paar minuten hun webshop. Het is altijd uitverkocht. Je moet de twitter account in de gaten houden door push messages aan te zetten. Ze geven een dag van te voren aan dat ze gaan verkopen. Je kunt ook max 10 apparaten per telefoonnummer kopen. Je moet dus je vrienden inschakelen als je meer wilt kopen. Samsung gaat ook mining apparatuur ontwikkelen. Hopelijk zal dit de prijs van de mining apparatuur omlaag halen. Maar waar zet je ze dan neer? Ze moeten gekoeld worden. Dijkstra: “Thuis heb ik 35 miners – die 35.000 watt gebruiken. Ik had geen genoeg elektriciteit om meer neer te zetten. Een gezin met 1 kind verbruikt gemiddeld 4000 kwh per jaar. Met 1 miner erbij verbruik je 8760 kWh meer! Prijzen van elektriciteit is ook waar je op moet letten.

mining2
mining2

Go big or go home is de motto van Dijkstra. Hij heeft datacenters gecreëerd in containers. Hij heeft airconditioning cooling vervangen door olie. Gamers gebruiken soms babyolie om systemen te koelen. Hij gebruikt transformer olie om te koelen.

miners in olie
miners in olie

Dag van de Crypto, voornamelijk een publiek bestaande uit mannen. Mensen zonder technische kennis snapten op een gegeven moment er niets van en de ICO’s probeerden met man en macht publiek te overtuigen om in ieder geval hun crypto te kopen. Daarbij promootten ze vaak hun telegram groepen. Ik ben lid geworden van maar twee groepen (er zijn er honderden). Ik schrok van de aantallen. In een groep zit ik met 100.000 anderen en een ander groep met 35.000 mensen. Er zijn mensen die niet eens drie WhatsApp groepen kunnen bijhouden met familie en vrienden hoe doen de cryptofanaten dit met Telegram groepen waarbij je na een half uur 1000 gemiste berichten ziet!

Bitcoin-oplichters gebruiken Telegram om mensen op te lichten staat er in een artikel. Apple haalde Telegram er zelfs helemaal af. Mocht je het al geïnstalleerd hebben kan je het nog gebruiken maar nieuwe gebruikers moeten wachten op Apple, of Apple het nog gaat plaatsen. Ondertussen gaat concurrent van WhatsApp en Telegram, Line, zelf in de Crypto.

Na een dag rondlopen op Dag van de Crypto werd ik bevestigd in mijn gedachte. Ik geloof in Blockchain technologie. Ik geloof in digitale geld en programmable money. Ik geloof ook dat er genoeg ICO’s zijn die legitiem, verantwoord, vernieuwende ideeën brengen in de markt zetten maar wat ik niet meer ga doen is op zoek naar de heilige graal of de “beste” ICO om er heel snel geld mee te verdienen. Ik heb er geen tijd voor en ook geen zin om 24 uur lang telegram groepen in de gaten te houden of om naar de koersen te kijken.

[Afbeelding © janvier – Adobe Stock]

Share this post