De voormalige suikerfabriek in Groningen was tussen 5 – 8 april de locatie voor de grootste fysieke Blockchain Hackaton ter wereld. Vier dagen en nachten gingen ongeveer 700 tech pioniers van over de hele wereld verdeeld in 63 teams werken aan innovatieve en toekomstbestendige toepassingen met blockchaintechnologie op basis van thema’s (ondersteund door track sponsors). De thema’s waar de teams uit konden kiezen waren:
Het is de tweede keer dat de hackaton georganiseerd werd door Rutger van Zuidam, eigenaar van DutchChain. Welke partners heeft de Hackaton? Dat is een hele waslijst. Te beginnen met: Microsoft, Deloitte, Ministerie dienst uitvoering onderwijs, Hanzehogeschool Groningen, Ministerie van Economische Zaken, NOM, Dutch Digital Delta, Provincie Drenthe, Universiteit, Gemeente en Provincie Groningen, Exact, De Digicommisaris, ING, De Nederlandsche Bank, AFM, IBM, Holland Fintech, Startupdelta, Blockchain Education Network, Bitcoin.nl, NUON, APG, PGGM, ICTU, Kamer van Koophandel, Gasunie, TU Delft, UMCG, EU, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Politie, Kadaster, Loyens Loeff, en zo kunnen we nog even doorgaan.
Een hackaton dus waar je U tegen zegt. Verder een Prima locatie, heel veel vrijwilligers, enorm veel experts die als Jedi’s teams helpen met hun tips, adviezen, feedback. Op alle onderwerpen kon je als team hulp vragen en krijgen. Of het nu een vraag was over coderen of over legale issues. Jedi’s stonden klaar. Samen met de teams die meedoen aan de hackaton hebben zij er net zo veel energie ingestoken en lekker actief meegedaan.
Een selectie van de juryleden: staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, Mattereum oprichter en CEO Vinay Gupta en Special Envoy voor Startup Delta HRH Prins Constantijn van Oranje-Nassau. Ieder track had op zondag een winnaar. Hierbij een selectie van winnaars:
Team FHICTchaingers winnaar van de track ‘Future of Pensions’. Eveline Druncks, woordvoerster van team, laat weten: “Jongeren zijn helemaal niet bezig met hun pensioenen, het is een ver van mijn bed show voor ze. Bewustwording onder jongeren is een issue voor pensioenfondsen. Dit willen wij als team tackelen door jongeren (in principe iedereen) na te laten denken over zijn/ haar pensioen met micro transacties. Bij ieder touchpoint, bijvoorbeeld bij het ontvangen van statiegeld, inleveren van oude mobieltjes, verschil in daltarieven van stroom kan je beslissen om het statiegeld nu te ontvangen of dit te laten storten in je pensioenfonds. Dit gaan we door middel van Blockchain technologie uitvoeren.”
Team FHICTchaingers bestaat uit studenten, alumni en een docent van Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven. Steve Thijssen, Eveline Druncks, Sebastiaan Verdonk, Toon van Strijp, Jordy Vonk, Tim van Iersel en Erdinç Saçan.
Team #Unchain.IO winnaar van de track ‘Global Digital Identity’. “Probleem is dat de distributie met medicijnen heel veel wordt gefraudeerd. 10% van de markt zit valse medicatie in. Mensen verwachten de juiste medicatie maar krijgen dit dan niet. Probleem zit voornamelijk in de distributie in het land waar de medicatie terecht moet komen. Het gaan van distributie centrum tot distributiecentrum. Daar willen ze blockchain toepassen om het te monitoren. Oplossing is tweevoudig: Eerste punt, gebruiken van smart packaging waar de medicijnen in zitten (sticker met een NFC chip) als de sticker kapot is gegaan dan weet je dat er iets mis is gegaan. Eind patiënt kan dit dan altijd checken (met een QR scanner bijvoorbeeld). Tweede punt is dat de medicijnen per distributiecentrum worden ingecheckt. Dit zorgt voor transparantie en makkelijker traceerbaar maken van bijv. een fout.”
Team Unchain.IO bestaat uit: Richard Wols ,Sven Woldt, RIk Moedt, Marcel Makken, Arjeh van Oijen, Emil Nikolov en Jelle van der Ploeg.