07.08.2014
Gadgets

24 uur met Microsoft Surface Pro 3

By: Jöran Maaswinkel

BlogGadgets

Afgelopen dinsdag presenteerde Microsoft op hun kantoor op Schiphol aan een handje vol journalisten de Surface Pro 3, ik als Apple gebruiker heb weinig met Microsoft Surface’s tablets en Windows 8.1 te maken gehad en de eerste ervaring met de nieuwe tablet is tot nu toe een positieve. In dit artikel beschrijf ik mijn 24 uur met de nieuwe Microsoft Surface Pro 3.

Om logistieke redenen heeft Microsoft een beperkt aantal Surface Pro 3 modellen beschikbaar waardoor ik in een relatief korte tijd het apparaat én Windows 8.1 moet leren kennen. Omdat de periode dat ik de tablet kan gebruiken te kort is om er een uitgebreide review van te maken, heb ik de toezegging gekregen dat ik over een week of wat de Surface Pro 3 voor een langere periode aan de tand kan voelen. In dit artikel beperk ik me voor nu even op de eerste 24 uur met de tablet.

https://youtube.com/watch?v=gJcZAg9s70c%3Ffeature%3Doembed

Kenmerken Surface Pro 3

Wat meteen opvalt aan de Surface Pro 3 is dat Microsoft goed gekeken heeft naar de afmetingen van de tablet de Surface Pro 3 is 29,21 x 20,14 x 0,91 cm groot en met een gewicht van 800 gram. Het 12″ ClearType Full HD Plus-beeldscherm heeft een resolutie van 2160 x 1440 pixels is uiteraard een multi-aanraakgevoelig.

Opmerkelijk is dat Microsoft afgestapt is van een 16×9 beeldverhouding voor het scherm, een van de redenen is dat de internet ervaring beter zou moeten zijn en dat bij splitscreen gebruik het de verdeling prettiger werkt. In de praktijk moet ik zeggen dat Microsoft daar wel een punt lijkt te hebben maar een 1 op 1 vergelijk met een 16×9 formaat scherm was echter niet direct mogelijk. Nadeel is wel dat er bij bijvoorbeeld YouTube video’s, grote zwarte balken boven en onder in het beeld te zien zijn. Het scherm is wel enorm scherp en is rijk aan kleuren.

Aan de achterkant van de tablet zit een traploze kickstand die tot 155 graden in te stellen is en dat zorgt ervoor dat je de Surface Pro 3 op bijna elke gewenst stand kan zetten. Marketing manager Joris Jan Goos had het bij de presentatie over de “labability” van de tablet omdat de traploze kickstand, al dan niet, tezamen met het optionele toetsenbord er voor zorgt dat de Surface goed op schoot gebruikt kan worden.

De Surface Pro 3 die ik mee kreeg bevat verder een 1.90 GHz Intel i5 processor 4GB RAM en 128GB opslag. Verder heeft de tablet een batterij die goed is voor 9 uur “normaal” werken zit er een USB en MicroSD slot in en heeft de Surface Pro 3 een 5 MP camera en frontcamera voor Skype (ook Microsoft).

Over het aanraakgevoeligheid van het scherm ben ik gematigd enthousiast. Het is een combinatie van een aantal factoren waardoor ik er nog niet helemaal overtuigd ben. Bijvoorbeeld in de verkenner zijn de menu’s in de vensters behoorlijk klein en lastig te bedienen met je vingers. Het hoge resolutiescherm werk daarbij ook niet echt me. De pen is dan eigenlijk de enige oplossing om door het ‘ouderwetse’ Windows besturingssyteem te navigeren. Ook bij het sluiten van een programma, swipen van boven naar beneden, wilde de Surface nog wel eens “haperen”. Zolang je in de Metro look omgeving blijft werkt het allemaal redelijke vlekkeloos.

Surface Pro 3
Surface Pro 3

Surface-pen voelt als Bic pen

De pen die bij de Surface Pro 3 komt is door Microsoft zelf ontworpen en is een actieve pen waar een AA batterij in gaat en middels bluetooth verbonden is aan de tablet. De Surface-pen is ligt en heeft aan de zijkant twee knoppen zitten en aan de bovenkant zit een knop waarmee Microsoft’s equivalent van Evernote, OneNote opgeroepen kan worden. De knop gaat voorlopig niet vrijgegeven worden voor third-parties waarmee Microsoft mijns inziens toch een misser maakt. OneNote is vast een heel prettig product maar ik als Evernote gebruiker ga niet mijn archief overzetten naar OneNote om zo van de voordelen van de Surface-pen gebruik te kunnen maken.

Die voordelen zijn dat je bijvoorbeeld met de pen en de Surface in de slaapstand, heel snel een notitie kan maken zonder het tablet te unlocken. Een klik op de achterkant van de pen en OneNote komt te voorschijn met een leeg canvas waar men snel een notitie en/of schets kan maken. Een nieuwe klik op de achterkant van de pen zorgt ervoor dat de tablet weer in de slaapstand zet.

Surface Pro 3
Surface Pro 3

24 uur met de Microsoft Surface Pro 3

Zoals ik in het begin al schreef, om logistieke redenen kan ik op dit moment nog geen review maken van hoe de Surface Pro 3 zich in het dagelijks gebruikt gedraagt ten opzichte van de apparaten die ik nu gebruik. Maar ik heb van Microsoft Nederland de toezegging dat ik de tablet over een week of wat, langer kan gebruiken zodat ik ook zwaardere toepassingen als Photoshoppen en video-montage mee ga testen. Hoewel de Surface Pro 3 speciale “touch” apps heeft, kan je ook native Windows programma’s op de tablet gebruiken. Zo heb ik even kort Adobe Photoshop CC en Adobe Lightroom 5 geïnstalleerd en die werken inderdaad zoals je mag verwachten.

Ondanks de relatief korte periode die ik met de Surface Pro 3 heb kunnen doorbrengen, ben ik erg te spreken over de tablet die zoals als Microsoft zelf zegt “compromisloos” is. Het is een tablet en PC in één waarbij natuurlijk software pakketten als Microsoft Office 365, Skype, en OneDrive naadloos aansluiten.

Ik heb de Surface Pro 3 aan een aantal Mac gebruikers gegeven en hoewel het voor iedereen even wennen was hoe met Windows 8.1 te werken was iedereen het er wel over eens dat het ontwerp van de Surface Pro 3 dik in orde is. Punten als het optionele toetsenbord en docking zijn wat mij betref punten waar Microsoft nog steeds in het oude stramien denkt ik had met name het toetsenbord er standaard bijgeleverd. Al met al een prettige ervaring met de Microsoft Surface Pro 3.

Surface Pro 3
Surface Pro 3
Surface Pro 3
Surface Pro 3
Surface Pro 3
Surface Pro 3
Surface Pro 3
Surface Pro 3

Share this post