20.03.2023
Gadgets

Alles wat je moet weten over de politiedatabase Camera in Beeld

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Als de politie wel eens een onderzoek in je buurt heeft verricht, dan weet je dat er vaak wordt gevraagd of je Ring-camera, Eufy-camera of andere beveiligingscamera wellicht beelden heeft geschoten van een bepaald incident. Je kunt het de politie echter makkelijker maken om misdaad op te sporen door bij voorbaat vast toegang te geven tot jouw camerabeelden om het huis. Dat kan binnen het Camera in Beeld-initiatief. Dit is wat dat inhoudt.

Beveiligingscamera’s

Vroeger was het aanschaffen van beveiligingscamera’s vooral iets voor bedrijven die veel hadden om te bewaken. Toen waren die apparaten ook nog een stuk duurder. Inmiddels hebben we door smarthomegadgets een veel laagdrempeligere en goedkopere manier om de boel in en om ons huis in de gaten te houden. Je kunt veel waardevolle informatie vastleggen op een camera. Niet alleen het gezicht van iemand die bij je inbreekt, maar misschien ook iemands vluchtroute nadat die bij iemand anders iets heeft uitgehaald. De politie heeft er baat bij dit soort beelden zo snel mogelijk te hebben, waardoor het goed is als ze toestemming heeft om die beelden van je op te vragen wanneer het nodig is.

Je kunt de politie hiervoor toestemming geven middels Camera in Beeld. Je meldt dan vrijwillig jer beveiligingscamera aan en de politie heeft een overzicht met welke camera’s er in een bepaalde buurt mogen worden geraadpleegd. Je helpt dus indirect met een opsporingsonderzoek. Veel mensen denken dat de politie dan live gaat meekijken met je camera, of überhaupt een soort rechtstreekse verbinding heeft met jouw camera, maar dat is niet zo. Wel weet de politie dat jouw camera kan worden ingezet als er wel iets is voorgevallen en dat ze dus bij jou kunnen vragen om bepaalde camerabeelden.

Politie-database en privacy

Aanmelden kan via de Politie-website, maar je hebt er wel je DigiD voor nodig. Sta je eenmaal ingeschreven, dan hebben alleen politie-agenten toegang tot de informatie over de camera’s en jijzelf (die vind je door in te loggen op Mijn Politie, wederom met je DigiD). De camerabeelden die jij buitenshuis maakt, kunnen dus worden meegenomen in een strafdossier, waarmee je helpt om je buurt veiliger te maken. Al moeten we erbij zeggen: de politie heeft ook de mogelijk om camerabeelden te vorderen van mensen die niet bij Camera in Beeld staan geregistreerd. Echter kost dat net even wat meer moeite en dus ook tijd, die vaak schaars is in onderzoeken.

Als je besluit om aan de Politie aan te geven waar je buitencamera’s hangen, dan ben je in ieder geval niet de enige. De Camera in Beeld-database is inmiddels voorzien van 314.000 beveiligingscamera’s, waarvan 55.000 van burgers (via Nu) en 236.000 van bedrijven, plus nog 23.000 stuks van de overheid zelf. Het systeem komt niet zonder controverse, want volgens sommige groepen roept het op om op de openbare weg te filmen en dat is in strijd met de privacy. Het is de vraag of zulk onwettelijk verkregen materiaal wel moet mogen worden gebruikt in strafrechtelijk onderzoek. Zeker in het geval van een videodeurbel is het vaak nagenoeg onmogelijk om alleen je eigen eigendommen te filmen.

Share this post