06.11.2019
Gadgets

​Alles wat je moet weten over LED-verlichting

By: Redactie Dutchcowboys

BlogGadgets

Ze hoeven niet eerst op te warmen voordat ze helemaal aan zijn, zoals spaarlampen. Ze zijn zuiniger dan de energieslurpende halogeenlampen en ze zijn -wat niet iedereen weet- sfeervoller dan TL-lampen. We hebben het over LED-verlichting, dat ontzettend veel toepassingen heeft.

LED-lampen (light emitting diode) bieden een goed en duurzaam alternatief voor de lampen die we vroeger gebruikten. Zo gaan ze bijvoorbeeld aanzienlijk langer mee. Ze hebben ook minder ‘last’ van veel aan- en uitzetten. Europese wetgeving schrijft zelfs voor dat een LED-lamp minimaal 6.000 uur mee moet gaan. Daarnaast moet de lamp na zes jaar nog tenminste 80 procent van de originele lichtopbrengst hebben. De lampen hebben dus écht een goede houdbaarheidsdatum. Plus, ze besparen je ongeveer 10 euro per jaar vergeleken met een gloeilamp of halogeenlamp.

LED-licht

LED-verlichting wordt vaak weggezet als een type verlichting dat enorm fel is, of te wit, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Natuurlijk, er zijn LED spotjes met wit licht, maar ook met sfeervol warm wit licht. De kleur van het licht wordt aangeduid met de K van Kelvin. Zit je lamp boven de 2700K, dan gaat het om vrij kil, wit licht. Hoe lager het aantal K, hoe warmer het licht is. Je kunt zelfs LED-lampen in allerlei kleuren krijgen, zoals bijvoorbeeld op een Philips Ambilight-televisie. De enige kleur waar LED nog wel eens problemen mee heeft, dat is rood. Heel natuurlijk lijkt dat niet.

Een veelgehoorde misvatting is dat LED-lampen minder heet worden. Dat klopt maar gedeeltelijk. LED lampen worden wel minder heet dan halogeenlampen, maar kunnen minder goed tegen hun eigen warmte, waardoor je ze veel vrijheid moet geven om hun warmte te verliezen. Zeker als je een lamp gebruikt die vrij sterk is, is dat essentieel.

Goed om te weten: niet elke LED-lamp werkt met elke dimmer. Veel LED-lampen hebben een zogeheten fase-afsnijding dimmer nodig of een speciale LED-dimmer. Hoe zie je dat je met een oude dimmer te maken hebt? Waarschijnlijk gaat je LED-lamp knipperen, omdat de dimmer niet om kan gaan met zo’n laag vermogen. Dat kun je zien aan de minimale belasting, bijvoorbeeld 5-100w.

Wil je LED-lampen gaan shoppen, houd er dan rekening mee dat je in Lumens moet gaat denken, geen watt. Watt zegt iets over de energie die de lamp gebruikt, maar Lumen draait om hoeveel licht de lamp geeft. Vergeleken met een gewone lamp van 60W verbruikt een LED lamp maar 8-12W.

LED-lampen kopen

Shoppen voor LED-lampen kan erg leuk zijn, want er kan een stuk meer met deze lampen. De Philips Hue-serie is bijvoorbeeld ook LED. Deze lampen kun je oneindig veel verschillende kleuren laten schijnen. Nu zijn Philips Hue lampen misschien buiten je budget, maar er zijn genoeg alternatieven die werken met Hue, zoals je kunt zien bij de smart-verlichting van ledlampendirect. En vergis je bij het aanschaffen van LED-lampen niet: deze zijn dan wel iets duurder in aanschaf, maar je hebt er langer plezier van, ze schelen een stuk op je energierekening en ze zijn aanzienlijk minder slecht voor het milieu dan zijn concurrenten.

Share this post