Apple heeft onderzoek gedaan naar aan hoeveel decibel we ons gehoor blootstellen. Het kwam door informatie van 130.000 mensen hun iPhonesen Apple Watches tot de conclusie dat 1 op de 3 volwassenen zichzelf blootstelllen aan excessief geluid. Dat is herrie boven 70 decibel
Bijna iedereen gebruikt wel eens een koptelefoon. Sommige mensen zweren bij over the ear hoofdtelefoons, terwijl anderen liever voor kleine oordopjes gaan die je bijna niet ziet zitten. Dankzij koptelefoons kunnen mensen altijd en overal van muziek genieten en gesprekken voeren.
Ondanks het gemak van koptelefoons en het toegenomen nut zijn er vragen gerezen over de veiligheid van het gebruik. Er bestaat zoiets als gezond koptelefoongebruik; je moet alleen weten wat veilige geluidsniveaus zijn en wanneer je een pauze moet inlassen. Het binnenoor is namelijk zeer gevoelig voor het geluid dat het waarneemt. In je oor zitten duizenden cellen, sommigen met haar-achtige structuren. Die haarcellen geven geluid door naar de hersenen, die dit verder verwerken. Overmatig geluid kan permanente schade aan die cellen veroorzaken en dat betekent dat het geluid niet meer goed wordt doorgegeven.
Een van de belangrijkste dingen bij het gebruik van koptelefoons is dat persoonlijke luisterapparaten zijn afgesteld op een maximaal volume van ongeveer 105 tot 110 decibel. Dat is erg veel. Een opstijgend vliegtuig of een kettingzaag zitten op 110-120 decibel. Normaal praten is ongeveer 65 dB.
Blootstelling aan geluidsniveaus van meer dan 85 dB (dat is ongeveer het geluid van een grasmaaier) kan bij een blootstelling van meer dan twee uur al gehoorschade veroorzaken. Geluid van 105 tot 110 dB kan binnen vijf minuten al schade. Geluid van minder dan 70 dB veroorzaakt waarschijnlijk geen significante schade aan de oren en dat is dus eigenlijk wat je wil. Het maximale volume van oordopjes ligt dus altijd boven de drempel waarbij schade optreedt en dat moet je je beseffen. Het is heel makkelijk om te denken: ach, het is toch door en door getest, het is vast niet zo slecht voor me. Dat is echter niet verstandig: oordopjes kunnen veel en veel te hard: doe het niet.
Er zijn zeker aanwijzingen om te bedenken of je muziek te hard staat. Heb je bijvoorbeeld regelmatig hoofdpijn, dan is de kans aanwezig dat het door te harde muziek of podcasts komt. Sommige mensen beginnen zelfs piepen in hun oren te horen, of suizen: dan ga je echt veel te ver en het kan zelfs al te ver zijn. Je wil immers geen Tinnitus oplopen, een gehoorprobleem dat bij sommige mensen nooit meer weggaat.
Twee andere tips zijn: als mensen je muziek kunnen horen, dan staat het te hard, en als jij op jouw beurt geen gesprek met mensen kunt voeren met je oordopjes in, dan staat je muziek ook te hard. Moet je nagaan hoe veel te hard je het waarschijnlijk hebt staan. Je bent daarin ook niet alleen: niet voor niets komen fabrikanten als Sony met ‘ambient’ modus, waardoor je even een kort gesprek kunt voeren en het geluid wordt gedempt. Dat is eigenlijk dus helemaal niet zo goed, want het nodigt je uit om keiharde muziek te luisteren en die modus te gebruiken voor gesprekken. Handig en leuk, maar niet voor je gehoor.
Naast het volume is ook de duur van de blootstelling aan geluid een belangrijke factor die bijdraagt aan mogelijke gehoorschade. Hardere geluiden kunnen meer schade veroorzaken bij minder blootstelling. Experts raden bijvoorbeeld medewerkers van bedrijven aan dat ze zich gemiddeld niet meer dan acht uur laten blootstellen aan 85 dB.
Uiteindelijk is het antwoord op de vraag natuurlijk: je moet zo kort mogelijk en zo zacht mogelijk naar muziek, podcasts of videocalls luisteren. Maar dat is moeilijk te bewerkstelligen. Er zijn daarom vuistregels om vast te houden en daarvoor kun je apps gebruiken: je kunt immers uit je hoofd niet weten hoe hard 85 of 100 dB is. Op iPhones en Apple Watch is een decibelmeter aanwezig, maar je kunt ook de app DB Meter Pro gebruiken (ook handig voor mensen met een Android). Probeer als je het even niet weet het volume in ieder geval niet hoger te zetten dan 50 procent.