Veel mensen kennen JBL vooral van de speakers zoals Charge en Go, maar het merk is ook sterk in een andere audiocategorie: oordopjes en hoofdtelefoons. Qua hoofdtelefoons is de Tour-serie zijn premium-apparaat, maar zegt dat vooral iets over de prijs van 279,- euro, of is het ook daadwerkelijk een premium luisterervaring?
JBL Tour One M2 pakt het meteen serieus aan: het komt met een case om hem in mee te nemen, er zit een 3,5 mm audiokabel bij (hij is draadloos te gebruiken), een adapter, een USB-C-kabel en de bekende boekjes over veiligheid, garantie en gebruik. Om nog wat meer te benadrukken dat dit een premium-apparaat is, zijn matte onderdelen gecombineerd met heel glanzende onderdelen: de oorcups zijn hoogglans, gecombineerd met heel comfortabele oorkussens (zij het wat dunner dan eerst, maar dat verschil merk je in dragen niet).
De hoofdtelefoon is er in zwart en zilver. Hij heeft 40mm drivers en is voorzien van noise cancelling, die je in de JBL-app kunt instellen. Je kunt de noise cancelling bijvoorbeeld aan hebben op basis van je omgeving: zit je in een vliegtuig naast een huilende baby, dan doet hij wat meer zijn best om het geluid weg te filteren dan als je gewoon thuis op de bank zit. Ben je bang dat iedereen met je muziek kan meegenieten door lekken? Daar is in de app ook een handig tooltje voor waarmee dat wordt gemeten. Ook is de app handig voor de usuals: de equalizer, het gebruiken van gebaren en ruimtelijk geluid.
Dat laatste is soms een uitdaging om te testen, omdat bijvoorbeeld de grootste streamingdienst van de wereld, Spotify, dit nog niet biedt. Je zal dan echt moeten gaan voor Tidal of Apple Music, wil je daar alles uit kunnen halen wat erin zit. Daarnaast is er nog een grappige functie die we niet eerder hebben gezien op een hoofdtelefoon: Personi-Fi. Hiermee kun je wat gedetailleerder de hoofdtelefoon afstemmen op jouw wensen.
Ook fijn: deze hoofdtelefoon kan zowel via aanraken worden bediend als via een knopje, waardoor je hem naar je eigen voorkeur kunt gebruiken. Soms kan touch-besturing wat gevoelig zijn met lang haar of regen, terwijl een knop weer wat minder subtiel is. Overigens is het niet aan te raden hem mee te nemen in de regen: een IP-rating is ons niet bekend en de meeste hoofdtelefoons worden daar niet bepaald beter van.
Zoals aangegeven zit er een draad bij de hoofdtelefoon, maar je kunt hem ook via Bluetooth gebruiken via een snelle Bluetooth 5,3-verbinding, mits je smartphone dit uiteraard ook ondersteunt. In ieder geval zal je hierdoor weinig haperingen of vertraging merken en dat kan weer van pas komen als je met deze hoofdtelefoon op wil gamen. Ook als je heel fanatiek gamet trouwens, want deze hoofdtelefoon gaat lang mee op zijn accu: hij biedt 30 uur speeltijd met noise cancelling aan. Zet je die echter uit, dan kun je rekenen op 50 uur (!) gamegeluid of muziek afspelen.
De kwaliteit van het geluid is dik in orde. JBL staat bekend om zijn focus op de goede bass en dat is merkbaar bij deze hoofdtelefoon. Zeker als je de EQ gebruikt in de app merk je dat je vrij ver kan gaan met de bass, als je dat fijn vindt. Het wordt eigenlijk nooit teveel. Hoge frequenties kan hij ook goed aan, al hangt het er soms vanaf wat je luistert: hij kan het soms een beetje overdrijven of juist te weinig doen, maar dat is alleen opvallend als je er heel erg op gaat letten.
JBL moet het met zijn Tour One M2 natuurlijk opnemen tegen vrij flinke namen Sony en Bose, maar hij weet zich zeer goed staande te houden. De hoofdtelefoon heeft zowel in de lage als in de hoge tonen een goede balans en de noise cancelling is ook van een goed niveau. We zijn vooral te spreken over de app, die een enorm scala aan mogelijkheden biedt om de hoofdtelefoon nog meer naar je zin te maken. En dan die accuduur: dit is lekker lang luisteren in optima forma.