06.06.2020
Gadgets

Philips 7300-serie: heel veel tv voor weinig

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een mooie OLED- of AMOLED-televisie. Dan weet je dat je een geweldige beeldkwaliteit hebt, maar dan weet je ook dat je ongeveer 1000 tot 1500 euro kwijt bent. Een bedrag dat je misschien niet zo goed kunt missen op dit moment. Geen zorgen, want er zijn genoeg geweldige alternatieven voor misschien wel half die prijs. We reviewen de Philips 58PUS7304 ultra HD led-tv uit de Phiilips 7300-series.

Philips 7300-serie: The One

Philips noemt deze reeks ook wel ‘The One’, omdat het dé televisie is die je moet hebben voor de beste kwaliteit. Het is ook wel een heel complete televisie. Niet alleen komt deze 58 inch grote tv met een flink ultra HD-scherm: hij is voorzien van het televisiebesturingssysteem Android TV en kan daardoor worden voorzien van een heleboel apps die je waarschijnlijk veel gebruikt. Disney+, NPO Start en Amazon Prime bijvoorbeeld..

philipstv2
philipstv2

Voor Netflix is zelfs een speciale knop aanwezig op de afstandsbediening. Erg handig, maar er is een knop waarover we iets minder enthousiast zijn: de Rakuten-knop. In Nederland is Rakuten niet bepaald een begrip, waardoor dit een wat loze knop lijkt. Aan de andere kant heb je er weinig last van. Binnen de kortste keren weet je duim toch de knoppen te vinden die je wel veel gebruikt.

philipstv3
philipstv3

Ambilight

Een van die knoppen is misschien wel de Ambilight-knop. Ja, Philips eigen televisiegimmick heeft zelfs een dedicated knop op de ab. Op zich wel handig, want hierdoor ben je waarschijnlijk sneller geneigd de ambilight wat minder heftig te zetten -of misschien zelfs helemaal uit- als het licht is buiten. Standaard staat ambilight op de bijna oogverblindende stand, waardoor je televisie niet alleen fungeert als entertainmentsysteem, maar ook als lamp. Niet dat we klagen: het ambilight van deze televisie doen hem enorm luxe overkomen. Het zit dan ook aan drie kanten en is enorm actief, afhankelijk van de instellingen die je kiest.

Je kunt ambilight heel specifiek instellen: op wat er op het scherm te zien is, op wat er te horen is of puur op kleuren. Daarnaast kun je nog kiezen voor rustgevende overgangen, directe overgangen of opties daar tussenin. Zeker als je een witte of lichte muur achter je televisie hebt met niet teveel drukte, dan straalt er veel ambilight af en dat is enorm sfeervol. Het is een van de grootste pluspunten aan deze televisie. Eentje die gasten bovendien meteen zal opvallen.

Misschien loop ik wat op de zaken vooruit, want de televisie wordt waarschijnlijk niet kant en klaar afgeleverd. Je moet hem nog wel installeren. Zowel fysiek als digitaal instellen is erg makkelijk, al raadt zowel Philips als ik wel aan om er een tweede persoon bij te halen. Het is een groot toestel en om zeker te zijn dat het scherm in orde blijft, kun je dan ook maar beter met zijn tweeën dragen. Het monteren van de bijzondere standaard is met een paar keer schroeven zo gedaan. Neerzetten is vervolgens geen probleem, want het toestel is niet zwaar. Het is vooral het formaat waardoor je er verstandig aan doet hem niet alleen te willen neerzetten.

philipstv1
philipstv1

Draaibare televisie

Op de foto’s in dit artikel zal je misschien denken dat de televisie wat scheef staat, maar dat ligt aan het kastje waar hij op geplaatst is. De televisie staat namelijk gewoon recht, hoewel dat afhangt van hoe je hem neerzet. Dit is namelijk een van de weinige televisies die op zijn standaard nog kan draaien. Zit je altijd meer in de hoek van de bank in de hoek van de kamer, dan heb je er waarschijnlijk baat bij hem iets naar jou te draaien.

Erg handig dat dat mogelijk is, al komt het wel met een nadeel. De televisie is wel wat beweeglijk: je kunt hem aan de bovenkant gemakkelijk een beetje heen en weer wippen. Aan de andere kant: als hij eenmaal staat, dan is de kans groot dat je hem niet constant blijft bewegen. En de voet is een soort hefboom waardoor hij waarschijnlijk prima staat. Gelukkig is het scherm zo dun dat geen enkele kat zich eraan zal durven te wagen.

Iets anders belangrijks, dat is natuurlijk waar een televisiescherm om draait: het beeld. Het mag dan geen OLED zijn, het beeld is enorm indrukwekkend. Natuurlijk is zwart op deze televisies niet pikzwart, maar dat is eigenlijk het enige bezwaar. De beeldkwaliteit is enorm scherp, zeker als je iets kijkt dat extra beeldoptimalisatie heeft, zoals sommige Netflix-series en -films. De kleuren zijn prachtig en ook hier is uiteraard in te stellen welk type kijker je bent, waardoor de kleuren eventueel nog feller zijn of juist wat matter lijken. Fenomenaal.

philipstv4
philipstv4

Een goede televisie

Uiteindelijk is de Philips 7300-serie een enorm goede keuze. Het maakt waarschijnlijk niet veel uit welke beeldgrootte je kiest, al is 55 inch op dit moment waarschijnlijk wat gangbaarder. Die televisie is iets energiezuiniger dan de 58 inch. Het is een prettige televisie die goed gebruikmaakt van Android TV. Je kunt, of je nu van een apart televisiekastje met de Nederlandse zenders of niet, snel met deze televisie overweg.

Voor je het weet ben je al aan het kijken, en voor je het weet ben je al helemaal gewend aan je grote, mooie, nieuwe televisie. En dat is uiteindelijk wat Philips met deze lijn voor ogen heeft: gewoon een goede tv, waarbij je niet heel lang hoeft te zoeken naar welke televisie je zal kiezen. Dit is ‘the one to watch’. Hoewel dat natuurlijk makkelijke marketingpraat is, moeten we Philips daarin wel gelijk geven.

philipstv5
philipstv5

Share this post